Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

НОВА ЕРА В КОСМИЧЕСКИТЕ ПЪТУВАНИЯ

15.09.2021

SpaceX стартира първата в историята изцяло туристическа мисия на орбита около Земята. Полетът на четирима цивилни астронавти поставя началото на нова ера в космическите пътувания, когато космосът ще е достъпен за всички.

В момента в космоса има общо 14 човека, които обикалят Земята на борда на три различни космически кораба. Това е нов световен рекорд, който счупи предишния рекорд с един допълнителен астронавт.

В момента на борда на космическия кораб Crew Dragon на SpaceX пътуват четирима космически туристи. Международната космическа станция е домакин на седем астронавти: трима от НАСА, двама руски космонавти, един от японската космическа агенция и един от Европейската космическа агенция. И на китайския модул Tianhe в момента се помещават още трима астронавти.

Това е рядък момент в историята на космическите полети.

Предишният рекорд от 13 астронавти се е случвал на няколко пъти:

Веднъж през 1995 г., когато космическата совалка „Индевър“ бе домакин на седем астронавти, докато руската станция „Мир“ беше на шест космонавти. През 2009 г. МКС беше домакин на 13 астронавти, когато седем новодошли се присъединиха към станцията, след като пътуваха на борда на Endeavour.

МКС също беше доста препълнен през април миналата година, след като три космически кораба бяха прикачени към него едновременно, което доведе до общо 11 астронавти. Някои от членовете на екипажа трябваше да спят в двете капсули на SpaceX Crew Dragon, които бяха прикрепени към станцията по това време.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |