Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

НАЙ-МАЛКОТО ЖИВОТНО

22.08.2021
Paedophryne amauensis - най-малкия известен вид жаба

За да открият най-малкото животно, учените трябва първо да решат какво търсят. „Какво е животно?“ - е нещо, което се обсъжда от векове.

Най-голямото животно в света е лесно да се види, ако знаете къде да го търсите. Синият кит може да бъде открит във всеки океан, с изключение на Арктика. Той е най-голямото животно на Земята, като теглото му достига до 200 тона.

Но при най-малките, нещата не са така лесни.

Какво е животно?

Според науката животното е организъм, съставен от множество клетки. Клетките са градивните елементи на всички живи същества - човешкото тяло например се състои от трилиони клетки. Някои организми, като бактериите, са изградени само от една клетка. Те не се считат за животни.

Най-простите едноклетъчни същества, включително бактериите, се наричат прокариоти. Клетките им не съдържат ядро, характеристиката, която действа като основен контролен център за клетъчните процеси.

Организмите, чиито клетки съдържат ядро, се наричат еукариоти. Всички от земния червей до жирафа са еукариоти и всички се считат от науката за животни.

Въз основа на това определение едно животно може да бъде нещо толкова малко, че да не е възможно да се види без микроскоп. Един такъв организъм е паразитната медуза Myxozoa. Те са много малки и достигат дължина едва 20 микрометра.

Вероятно най-малката от тези паразитни медузи е Myxobolus shekel, която е не по-голяма от 8,5 микрометра, като възрастна. Този вид е описан през 2011 г., така че сравнително отскоро води първенството за най-малко животно.

Откриването на тези видове медузи се случва от време на време и е много вероятно в бъдеще да бъде открито и по-малко животно.

Да предположим, че търсите най-малкото „животно“, което е видимо за човешкото око. Съществуват много безгръбначни, които не са видими за човешкото око. Това, което остава, са гръбначните животни, които включват бозайниците, влечуги, птици, риби и земноводни.

В тази група животни земноводните печелят наградата за най-малкото животно.

В Нова Гвинея учените са открили най-малкия известен вид жаба, наречена Paedophryne amauensis. Дължината на тялото на възрастен екземпляр е по-малко от 8 мм. Когато е открит през 2009 г., той веднага е удостоен със званието „най-малкото гръбначно животно в света“.
 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |