Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

НАЙ-БОГАТАТА НА ПЕПЕРУДИ ДЪРЖАВА

23.06.2021
Прозрачните крила на тази южноамериканска пеперуда правят насекомото трудно забележимо по време на полет.

Колумбия има най-много видове пеперуди в Южна Америка – 20% от всички известни видове на планетата. Повече от двеста от тях не се срещат другаде.

Международен екип от учени от Природонаучния музей в Лондон са направили списък с доказаните видове пеперуди, живеещи в Колумбия - 3642 вида и 2085 подвида.

„Повече от двеста вида пеперуди от това преброяване живеят само в Колумбия и никоя друга страна в света“, казва Бланка Хуертас, специалист по пеперуди в Лондонския музей.

"Така че, ако ги загубим, това ще бъде завинаги", добавя Хуертас, призовавайки за опазване на природната среда, в която живеят колумбийските пеперуди.

"Колумбия е страна с голямо разнообразие от естествени местообитания, сложна и разнообразна география и изключително местоположение в североизточната част на Южна Америка", се казва в изследването. „Тези фактори, заедно с трудната ситуация, свързана със сигурността в някои региони, досега са ограничавали напредъка в полевите изследвания.“

Колумбия е преживяла повече от половин век въоръжени конфликти, като някои райони са под контрола на леви партизани, десни паравоенни групировки, наркобарони или силите на правителството.

Защитата на пеперудите в Колумбия ще помогне да се защитят горите, както и други, по-малко симпатични видове, смята Хуертас. Според Националния орган за планиране Колумбия е загубила почти 2,8 милиона хектара гори между 2000 и 2019 г., което е приблизително еквивалентно на територията на Белгия.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |