Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗАЩО ДЪРВЕТАТА РАСТАТ ПРЕЗ НОЩТА

21.06.2021

Според биолозите влажността на въздуха играе ключова роля за растежа на дърветата. Сухият въздух забавя растежа им - повече от сухата почва. Затова дърветата растат предимно през нощта, когато е по-влажно.

Международен изследователски екип, ръководен от Роман Цвайфел от Швейцарския федерален институт за изследване на горите, снега и ландшафта, установи, че дърветата растат предимно през нощта. Това може да се обясни с нивото на влажност във въздуха. Подробности за изследването са публикувани в списание New Phytologist.

Биолозите са анализирали данни, които са получили в продължение на осем години от 170 дървета, от седем често срещани вида. Растенията били разположени на 50 различни места в Швейцария. Изследваните области са част от програмата TreeNet, която включва непрекъснато измерване на радиуса на стволовете на дърветата, използвайки дендрометри с висока точност. Успоредно с това се събира информация за сухотата на въздуха и почвата в швейцарските гори от 2011 г. насам.

Изследванията показват, че скоростта на растеж на едно дърво варира през денонощието. Стволът може да се разшири в диапазон от един до пет микрометра на час. Освен това учените стигат до заключението, че сухият въздух силно ограничава растежа на ствола.

„Най-голямата изненада за нас беше, че дърветата растяха дори при умерено сухи почвени условия, когато въздухът беше достатъчно влажен. Обратно, растежът остава много нисък, когато почвата е влажна, но въздухът е сух“, казва Цвайфел.

Причината е следната: когато въздухът стане по-сух, дърветата временно губят повече вода, отколкото поемат през корените. И така, водният потенциал на дървото е намален и растежът спира, независимо от наличието на въглехидрати.

Установено е също, че растежът на ствола зависи повече от сухия въздух, отколкото способността за фотосинтеза. Това обяснява защо дърветата в суха среда са способни на фотосинтеза, но рядко растат високи, казват авторите.

Така учените са открили, че дърветата растат само в определено време - няколко часа в денонощието. И тъй като съхранението на въглерод (дневна фотосинтеза) и усвояването на въглерод (растеж през нощта) се случват по различно време, тяхната чувствителност към климатичните фактори е различна денем и нощем.

Авторите на изследването са уверени, че техните открития могат да променят нашето виждане за въздействието на изменението на климата върху горите, както и да помогнат да се предвиди степента на поглъщане на въглерод от горите.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |