Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ВИДЕО: АКСОЛОТЪЛ

19.06.2021

Аксолотълът не само изглежда сладък и необичаен, но също има доста завидни способности - в рамките на няколко седмици той може да регенерира своите крайници.

Аксолотълът е воден саламандър, който живее във вода през по-голямата част от живота си. Той е странно същество, което не може да бъде класифицирано веднага визуално. Някъде между тритон, саламандър и попова лъжичка. Това е така, защото той е в стадия на ларва през целия си живот, но въпреки това става полово зрял. Това се нарича неотения.

Името "Axolotl" идва от ацтеките и означава нещо като "водно чудовище". Животното, което достига дължина до 25 сантиметра, изглежда спокойно и жизнерадостно. Отляво и отдясно на врата се намират хрилните придатъци, които при някои видове са с различен цвят и приличат на малки дървета.

Александър фон Хумболд донася първия аксолотъл в Европа през 1804 г.

Ако аксолотълът загуби крак, то в рамките на няколко седмици му израства друг. Също така може напълно да регенерира части от гръбнака и увредената тъкан на ретината си. Никой не знае как аксолотълът може да регенерира цели крайници, заедно с техните кости, мускули и нерви. Но учените се надяват скоро да разберат, понеже са дешифрирали цялата генетична информация на аксолотъла.

Пълната генетична информация на аксолотъла се състои от 32 милиарда базови двойки и е повече от десет пъти по-голяма от човешкия геном. Следователно геномът на земноводните е и най-големият геном, който е дешифриран до момента. Група учени са открили няколко гена, които се намират само в аксолотъла (Ambystoma mexicanum) и някои други видове земноводни. Тези гени са активни в регенериращата тъкан.

Колко аксолотъли все още има в дивата природа е трудно да се изчисли - някои изследователи предполагат, че са около 2300 животни, но може и да са много по-малко. Оценките от 2009 г. показват, че броят им е между 700 и 1200. Това се дължи главно на голямото замърсяване на местообитанието им в Мексико.

Сега има много повече екземпляри, живеещи в аквариуми, лаборатории и развъдни станции, отколкото в дивата природа. Някои дори се отглеждат за ресторанти в Япония. Други продължават да се използват за изследвания. В Мексико, родината на аксолотът, той е особено популярен като домашен любимец и е на почит.

Ако искате да отглеждате малките земноводни в собственото си жилище, можете да направите това сравнително лесно, защото те са много здрави и устойчиви. Освен това, за разлика от саламандрите, те се нуждаят само от аквариум. Обичат температурата на водата да е в интервала от 15 до 21 градуса по Целзий. Хранят се главно с жива храна като малки риби, охлюви или малки раци.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |