Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

САЛВАДОР ЩЕ ИЗПОЛЗВА ЕНЕРГИЯ ОТ ВУЛКАНИ ЗА ДОБИВ НА КРИПТОВАЛУТА

11.06.2021

Президентът на страната публикува в туитър плановете си за изграждане на център за добив на биткойни, задвижван от геотермалната енергия на вулкан.

Наскоро Салвадор стана първата суверенна държава в света, която направи криптовалутата Bitcoin законно платежно средство. Сега президентът на малката държава Наиб Букеле има още по-смел план да реализира своите крипто мечти: добив на криптовалута, захранван от вулкани.

В съобщение в Twitter Букеле каза, че е възложил на президента на държавната геотермална електрическа компания LaGeoSV да започне да изготвя планове за съоръжения за добив на биткойни, които да използват геотермална енергия.

Букеле твърди, че това ще бъде по-екологична алтернатива, като се използва „много евтина, 100% чиста, 100% възобновяема енергия от вулкани“.

„Нашите инженери току-що ме информираха, че са прокопали нов кладенец, който ще осигури приблизително 95MW 100% чиста геотермална енергия с 0% въглеродни емисии от нашите вулкани, като същевременно започваме да проектираме напълно оборудван хъб за добив на биткоини около него“, написа президентът.

Голямо мнозинство от 62 от общо 84 членове на конгреса на Салвадор одобриха новия закон за биткойните, правейки криптовалутата законно платежно средство. Страната има план да изгради и необходимата финансова инфраструктура.

Новината идва, когато стойността на биткойна е в постоянна тенденция на спад, като стойностите достигнаха минимум от около 31 000 щатски долара през миналия месец.

Новините, които излизат от Салвадор обаче, изглежда са развълнували инвеститорите, като стойностите на биткоина се възстановиха до около 37 000 долара.

Спадът през последните няколко месеца беше причинен от отмяната на решението на Tesla да приеме биткойн като начин на плащане, както и от страна на Китай сериозно да предприеме мерки срещу добива на криптовалута на своя територия.

И двете решения бяха поне отчасти мотивирани от факта, че добивът на криптовалута изисква изгаряне на големи количества изкопаеми горива, за да се генерира достатъчно енергия за компютрите.

Дали зелената геотермална енергия е отговорът на енергийните проблеми на биткойн, все още предстои да разберем. Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |