Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЛЕГЕНДАРНАТА ЖЕСТОКОСТ НА ДРАКУЛА И ЗАМЪКЪТ БРАН

05.01.2019

Замъкът Бран, може би най-тайнственият замък в Румъния, се намира в областта Трансилвания, в селцето Бран, на 30 км от град Брашов.

Построен е в края на 14-ти век като крепост на тевтонските рицари, за да бъде контролирана долината, където преминава границата на Трансилвания с провинция Влашко. През 15 век негов владетел става Мирчо Стари от Влашко, който го получава от император Сигизмунд Люксембургски, след което крепостта започва да функционира и като митница. Този най-посещаван румънски замък често се нарича замък на граф Дракула - владетелят на Влашко Влад Цепеш. Исторически доказателства, които да сочат Влад като собственик на замъка, или само като негов обитател, обаче, липсват. Според една версия владетелят на Влашко е бил в подземието на замъка в продължение на няколко дни по време на турския плен.


Изграден на върха на скала, притежаващ необичайна трапецовидна форма, замъкът Бран представлява крепост с мощни външни стени, с две наблюдателни кули и загадъчни лабиринти, използвани като затвор.


Във вътрешния двор има кладенец, който според преданията отвежда до подземни помещения.

Влад Цепеш е известен с прозвището си Дракула, което на румънски означава “дявол”. С течение на времето историите за неговата жестокост станали по-колоритни, обрасли с детайли и преплетени с фолклор, описващи Влад като чудовище, като маниак, наслаждаващ се на страданията на жертвите си.

Повечето от историите, изобразяващи зверствата на Влад III, се основават на няколко сведения на трансилванските саксонци, написани веднага след ареста на Дракула от унгарския крал Матиас Корвин, силно заинтересуван от оклеветяване на името на Влад, за да оправдае решението си да го залови. В същото време биват издадени брошури и гравюри на същата тема, които се продават в цяла Западна Европа. В края на краищата обвиненията срещу Дракула не са твърде убедителни: той бива заподозрян в заговор с османската власт, макар да е широко известен като ожесточен противник на турците. Очевидно това е начинът, по който Дракула става литературен герой за първи път.
Според запазените писмени свидетелства често се случвало той да нареди хора да бъдат драни живи, варени, пържени, обезглавявани, ослепявани, изгаряни, набождани с пирони, погребвани живи, жигосвани, да бъдат отрязвани носовете, ушите, гениталиите или езиците им. Любимото му наказание обаче е набиването на кол, откъдето идва и прякорът му – Влад „Набивачът на кол“ (Цепеш).

Но не може да се каже, че всички доказателства за жестокостта на Влад Цепеш са измислица. Документи от целия период на неговото управление, включително и собствените му писма, свидетелстват за екзекуциите на хиляди хора. Известно е, че още в младежките си години Влад Дракула е имал експлозивен, упорит и бунтарски характер, което прави престоя му в плен на турците особено труден.

Впоследствие неговата омраза към османците надминава всички разумни граници. Във войната срещу тях, вечно конфронтиращ се с болярите, той не знае милост, не се свени да използва всякакви средства за постигане на целта си. По време на битката си с армията на османския султан, пред очите на доближилите влашката столица Търговище турски войници се разкрива смразяваща кръвта гледка: над 20 000 турски пленници набити на кол – по-късно тази невероятна сцена получава прозвището „Гората на коловете“.

Влад Цепеш загива в края на декември 1476 г. в битка с Басараб III Стария. Главата на Цепеш е изпратена на султана, който я набива на кол като доказателство за триумфа си над Влад – „Набивача на кол“.


В 1438 –1442 година замъкът Бран се използва за защитна преграда срещу атаките на османските войски. През втората половина на ХVІІІ век, крепостата престава да бъде отбранително съоръжения и митнически пост.

След установяването на социалистическа власт в Румъния и депортирането на кралското семейство през 1948 година, замъкът е национализиран, а през 1956 година е превърнат в исторически музей. Наред с нарастващата популярност на граф Дракула, броят на желаещите да посетят обителта на известния вампир нараства.През 2006 година е дадено право на собственост върху замъка на Доминик фон Хабсбург, принц на Тоскана, син и наследник на принцеса Иляна.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |