Advances in Nutrition, колкото повече гъби се консумират, толкова по-малък е рискът от рак." />
Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ПОВЕЧЕ ГЪБИ - ПО-МАЛКО РАК

26.04.2021
Пачи крак от широколистна гора във Франция

Следващия път, когато правите салата, вероятно ще решите да добавите и гъби. Според проучване, публикувано наскоро от американски учени в Advances in Nutrition, колкото повече гъби се консумират, толкова по-малък е рискът от рак.

Изследователите са оценили и анализирали резултатите от 17 различни изследвания на болни от рак, публикувани от 1966 до 2020 г. Учените са разгледали данните на повече от 19500 пациенти с рак и са изследвали връзката между консумирането на гъби и риска от рак.

Гъбите са богати на витамини, хранителни вещества и антиоксиданти. Учените от Пенсилвания са открили, че независимо какъв вид гъби консумирате, те могат да помогнат за предотвратяване на рак.

Според резултатите от това проучване хората, които ядат 18 грама гъби на ден, имат 45% по-нисък риск от рак, отколкото тези, които не ядат гъби.

Гъбите са най-големият хранителен източник на ерготионова аминокиселина - уникален и ефективен антиоксидант и цитопротективен агент.

Това изследване може да помогне за по-нататъшно изследване на защитните ефекти на гъбите и да помогне за създаването на по-здравословна диета за предотвратяване на рака.

Бъдещите изследвания трябва да определят по-добре съответните механизми на гъбите за предотвратяване на болестта и специфичните видове рак, които могат да бъдат повлияни.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |