Journal of Field Archaeology, археолози са открили в северозападната част на Саудитска Арабия най-старите за региона доказателства за опитомяване на кучета. " />
Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitterПРЕДИ ШЕСТ ХИЛЯДИ ГОДИНИ НА АРАБСКИЯ ПОЛУОСТРОВ КУЧЕТАТА СА ЖИВЕЛИ ЗАЕДНО С ХОРАТА

15.04.2021

Според статия, публикувана в Journal of Field Archaeology, археолози са открили в северозападната част на Саудитска Арабия най-старите за региона доказателства за опитомяване на кучета.

Повече от две години международен екип от учени изследва две гробища в долината AlUla, датиращи от петото и четвъртото хилядолетие пр.н.е. Там са открити останките на единадесет души и 26 костни фрагмента, принадлежащи на едно куче.

Като част от анализа експертите са потвърдили, че това наистина са останки от куче, а не на арабски вълк или друго диво животно. Те са определили това благодарение на една кост от левия преден крак на животното, която съответства по ширина на костите на други древни кучета. По онова време при вълците споменатата кост е била по-широка.

Допълнителен анализ показва, че костните фрагменти, които са на възраст около шест хиляди години, имат признаци на артрит. Според експертите това предполага, че животното е живяло в компанията на хората много години.

Анализирайки скалното изкуство на древните хора, учените заключават, че тогавашните жители на Арабския полуостров са използвали кучета като помощници по време на лов.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |