Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЛУНЕН КОВЧЕГ НА ЖИВОТА

14.03.2021

"Лунен ковчег", скрит в лавови тръби на Луната, би могъл да съхрани сперматозоидите, яйцеклетките и семената на милиони земни видове.

Ковчегът, или генната банка, ще бъде безопасно скрит в съществуващи тунели и пещери, изваяни от лава преди повече от 3 милиарда години и ще бъде захранван от слънчеви панели на повърхността. В него ще се съхранява генетичен материал на 6,7 милиона известни видове растения, животни и други организми обитаващи Земята. Проектът ще изисква поне 250 изстрелвания на ракети за транспортиране на генетичния материал до Луната. Учените смятат, че начинанието може да защити дивата природа на нашата планета срещу естествени и предизвикани от човека апокалиптични събития.

Учените представиха плановете си за лунен ковчег в неделя (7 март) на аерокосмическата конференция IEEE. Според водещият автор на този амбициозен проект Джекан Танга, ръководител на лабораторията за космическо и земно роботизирано изследване (SpaceTREx) в Университета в Аризона, генната банка може да бъде изградена през следващите 30 години.

Целта е да се създаде сигурно място за съхранение на биоразнообразието, което да не е на Земята. Така, ако апокалиптично събитие унищожи естествения свят или унищожи по-голямата част от човечеството, ще има възможност „да се натисне бутона за рестарт".

Сред потенциалните екзистенциални заплахи за биологичното разнообразие на Земята са вулканичните изригвания, глобална ядрена война, удар на планетата от астероиди, пандемия, ускоряване на климатичните промени, глобална слънчева буря или глобална суша.

Създаването на генетични резерви за запазване на биологичното разнообразие не е нова концепция. Глобалното хранилище за семена на Шпицберген, разположено в Арктическия кръг в Норвегия, съдържа генетични проби от растителни видове от цял свят и вече е използвано за повторно въвеждане на някои растения обратно в дивата природа. Това хранилище обаче все още е изложено на риск да бъде унищожен от повишаване на морското равнище или удар от астероид.

Само като съхраняваме генетичната информация някъде другаде в Слънчевата система, можем да гарантираме, че тя ще преживее всякакви екзистенциални заплахи за Земята, казват изследователите.

Луната е подходящо място за ковчега поради близостта й до нашата планета. Нужно е само четиридневно пътуване от Земята, което означава, че транспортирането на пробите е много по-лесно, отколкото да ги превозваме например на Марс. Ковчег в орбита около Земята също не е достатъчно надеждно място, поради нестабилността на орбитата.

Друга полза от изграждането на ковчег на Луната обаче е, че той може безопасно да бъде скрит в лавови тръби. Тези издълбани пещери и тунели под повърхността са се образували по време на огненото детство на Луната. Те се формират, когато потокът лава в различните пластове изстива с различна скорост.

Лавова тръба в пещерата Валентин - Калифорния

Лавовите тръби биха предпазили ковчега от метеоритни удари и увреждащата ДНК радиация. Те са подходящи места и за изграждане на лунни градове.

Изследователите предлагат първо да се картографират тези тръби, като се използват специално проектирани роботи, способни да изследват автономно пещерите и тунелите. След като роботите идентифицират подходящи места за ковчега, тогава строителната фаза може да започне.

Все още, обаче има нерешени технологични проблеми, свързани с проекта. Например за да бъдат надеждно запазени пробите, те трябва да се съхраняват при изключително ниски температури между минус 180 до минус 196 градуса по Целзий. Това означава, че би било непрактично да се използват хора за сортиране и извличане на пробите от склада. По подходящи за тази работа ще са роботите. Но при толкова ниски температури роботите ще замръзнат за пода на хранилището. Решението, според изследователите, е квантовата левитация. Това теоретично решение в основата си използва свръхпроводими материали за фиксиране на обекти в магнитно поле.

Квантовата левитация все още не е възможна, но в бъдеще ще е необходима и за други криогенни проекти като космически пътувания на дълги разстояния, така че е въпрос на време някой да измисли как се направи.

Изследователите смятат, че е възможно проектът да се реализира за около 30 години, но ако човечеството е изправено пред неизбежна екзистенциална криза, това може да стане много по-бързо.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |