Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЯНОШИК – РАЗБОЙНИКЪТ ГЕРОЙ

30.11.2020
Статуя на Яношик в село Терхова, Словакия

Юрай Яношик, познат и като Юро Яношак, е легендарен разбойнически лидер и словашки национален герой от първата половина на XVIII век.

Юрай Яношик е роден на 25 януари 1688 г. в село Терхова, Кралство Унгария (днешна Словакия), Хабсбургска империя, вероятно в къщата „u Jánošov“ – уединен дом на земеделци-копаничари, разположен в покрайнините на селото.
Произхожда от проспериращо селско семейство. Израснал е в планинските чифлици около селото.

На осемнадесет години се присъединява към армията на куруците (група въоръжени бунтовници, предвождани от Ференц II Ракоци), където служи в пехотния полк на Вилиам Винклер. Името му присъства в картотеката на полка. Когато през 1708 г. в битката при град Тренчин войските на император Йосиф I побеждават армията на Ракоци, го залавят и го принуждават да служи на императора чрез наборна служба. Той служи като пазач в замъка Битча, където се запознава с един от престъпниците, затворени там - Томаш Ухорчик.

Село Терхова, къщата „u Jánošov“, където вероятно е роден Юрай Яношик.

Яношик е освободен от военна служба, след като родителите му, го откупват, и се връща в родното си село, но когато Ухорчик избягва от замъка през 1711 г. , се присъединява към бандата му. По-късно става лидер на разбойническата група. Според словашките легенди, Яношик и хората му обитават горите между градовете Жилина и Липтовски Микулаш, извършвайки нападения над пътници, прекосяващи тези гори. Под ръководството на Яношик бандата действа почти две години. Първата му акция е нападението срещу еврейски търговци в град Всетин през ноември 1711г. През 1712 г. разбойниците нападат и ограбват няколко благородници, търговци и църковни служители, а също и съпруга на пастор, вдовица на императорски офицер и различни пътници.

Заловен е в село Храхово през 1712 г. и е затворен в местния замък, откъдето успява да избяга. През пролетта на 1713 г. той отново е арестуван в странноприемница в село Валаска Дубова (на 24 км югоизточно от Терхова) и затворен в Липтовски Микулаш (на 51 км югоизточно от Терхова). Съществуват много версии за ареста му. Не е ясно кой го предава – ханджията или верният му приятел Ухорчик? Слухове твърдят, че той е издаден на властите от любимата му – красивата Анка. Но това изглежда малко вероятно.

По време на изтезанията Яношик отговоря само на седем въпроса и признава, че е извършил побой над офицерската вдовица и е ограбил селянина Ладислав Змешкал. Той описва своето скривалище много неточно и неясно, заявявайки, че местонахождението му е до село Яблонка, недалеч до село Кленовец, край Императорските планини, до бук, редом до който се намира ела „с изсечена ръка“.

Факсимиле на документ от арестуването на Яношик и Ухорчик в Храховския замък.

Процесът се провжда на 16 и 17 март 1713 година. Яношик е обвинен в многобройни обири, както и в убийството на свещеника Юрай Вентик, което той не признава, дори и след като е изтезаван. На следващия ден Яношик, осъден на смърт, е окачен на кука, пробила ребрата му. Твърди се, че е висял на куката три дни и е пушил лулата си; когато пристига вестта за императорското помилване, вече е било твърде късно.

В словашкия фолклор Юрай Яношик е описан като човек, надарен с магически предмети (магическа валашка (вид топор), вълшебен пояс), които са му давали свръхестествени способности. Той обира предимно аристократи, наказва господарите и подарява част от плячката си на несретниците, т.е. взема от богатите и дава на бедните, което му позволява да се сдобие с ореола на Робин Худ, приличайки също и на легендарния швейцарски борец за свобода Вилхелм Тел. Поради опозицията си срещу благородството, Яношик е представен от словашки възрожденци като романтичен герой, който се бори срещу унгарското потисничество, защитавайки правата на своя народ.

След смъртта си Юрай Яношик остава и продължава да бъде символ на социалното и национално освобождение на словашкия народ в борбата срещу феодализма.

Замъкът Враново, близо до Липтовски Микулаш. Затворът на Юрай Яношик и Томаш Ухорчик.

Почти единствените налични източници относно живота на разбойника са протоколите от процесите срещу Юрай Яношик и Томаш Ухорчик и някои други допълнителни енорийски или административни документи. Тези източници дават много ограничена картина за живота и дейността на Яношик, чийто образ на национален герой започва да се изгражда от словашки възрожденци около сто години след смъртта му, като бива доразвит от социалистическите историци през ХХ век, които го определят като борец срещу феодалния гнет. Тези конструкции и теории, свързани с личността на Юрай Яношик, най-често игнорират контекста на времето и нямат подкрепа в действителните източници.

В Полша доскоро е съществувало доста широко разпространено убеждение, че Яношик е от полска националност и че той е действал в южния полски планински район Подхале, като крадял от богатите, за да дава на бедните. За разлика от Словакия, в Полша Яношик винаги се изобразява позитивно. През 70-те години на миналия век са създадени телевизионен сериал и игрален филм за него, които придобиват голяма популярност и допринасят значително за разпространението на полския Яношик.

Денят на добрия крадец, празнуван в Полша на 26 март, се нарича Яношик.

Любопитни факти

Съветският писател и поет Иля Еренбург в обръщението си към чехословашкия народ през ноември 1941 г. по московското радио казва: "В този тежък ден искам да ви кажа прости думи на надежда: ще се срещнем в свободна Прага..., ще се срещнем в Братислава... Ще пеем песни за Яношик. Ще видим трицветния флаг над Храдчани.”

Яношик е изобразен на лицевата страна на банкнота от 500 крони, пусната в обращение през 1944 г.

През 1947 г. в Чехословакия е пусната в обращение монета от 2 крони с портрет на Яношик.

Електрическият влак ŽSSK 671 от словашката жп. компания е с прякор Яношик.

„Дни на Яношик“ (в миналото „Ден на Яношик“) е международен фолклорен фестивал. „Дните на Яношик“ се провеждат всяка година между юли и август в Терхова, Словакия. От 1991 г. фестивалът има международен характер.

В анкетата за най-велик словак, обявена през 2019 г. от обществените радио и телевизия на Словакия, Юрай Яношик заема 10 място.

В киното

1921, Яношик - първият словашки филм; финансиран от Tatra Film Co.; режисьор: Ярослав Сиакел (Именно въз основа на този филм ЮНЕСКО класифицира Словакия като десетата нация в света, продуцирала игрални филми). Един от първите пълнометражни филми в света.

1935, Яношик - чехословашки филм; режисьор: Мартин Фрич

1954, Яношик - първият полски анимационен филм; режисьор: Влодзимеж Хауп и Халина Биелинска.

1963, Яношик I и II - словашки филм; режисьор: Пальо Биелик

1974, Яношик - полски филм; режисьор: Йежи Пасендорфер

1974, Яношик - полски телевизионен сериал в 13 епизода; режисьор: Йежи Пасендорфер

1976, Разбойникът Юрко - Словакия анимационен филм; режисьор: Виктор Кубал.

1987, Юро Яношик, словашки тв-филм, режисьор: Йозеф Захар.

1991, Разбойникът Юрошик - словашки анимационен сериал в 28 епизода; режисьор: Ярослав Баран.

2009, Истинската история на Юрай Яношик и Томаш Ухорчик (или: Яношик, крал на крадците /- словашко-унгарско-полски филм режисьори: Агнешка Холанд и Касия Адамик.

В музиката и театъра

1934, Яношик, опера от Алоис Хаба по негово собствено либрето

1953, Юро Яношик, опера от Ян Цикер по либрето на Стефан Хоза

1969, Рисуван върху стъкло, мюзикъл от К. Гертнер (музика) и Е. Брил (либрето)

1953, Яношик, балет от Вацлав Кашлик по собствено либрето

В изобразителното изкуство

Има многобройни адаптации на образа на Яношик, от които може да се споменат следните:

Скулптура на Яношик в град Хоржице, Чехия, скулптор: Франтишек Упърка, 1919

Скулптура на Яношик с. Терхова, 1988, скулптор: Ян Кулих

Проза и поезия

Има многобройни адаптации на образа на Яношик, от които може да се отбележат следните:

1884, „Старинни чешки предания“, Алоис Ирасек

1846, Песента на Яношик, Ян Бото

1862, Смъртта на Яношик, Ян Бото

Живопис

Юрай Яношик е важна тема в словашката живопис, разработена, например от словашкият художник Янко Алекси.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |