Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КАКВО НЕ ЗНАЕТЕ ЗА МРАВКИТЕ

15.11.2020

Мравките са населявали земята още преди появата на динозаврите. Те са сред най-добре приспособяващите се живи същества на нашата планета. Говори се много за колективният им интелект, но има и други интересни факти за тях:

Нашата екосистема би изглеждала съвсем различно без мравките. Те са важен фактор за разпространението на семената, растенията и гъбите.

Когато мравките имигрират екосистемата може да се промени значително. Възможно е да растат други цветя и растения. Аржентинската мравка и огнената мравка са едни от най-агресивните имигранти.

Мравките комуникират помежду си химически - чрез аромат, който използват също и за да се разпознават. Техните антени играят ролята на сетивни органи.

Мравките царици могат да живеят от 20 до 30 години, в зависимост от вида.

Ако в колонията на мравки има само една царица, колонията се разпада веднага след като царицата умре.

При аржентинските мравки може да има 15 до 20 царици в една колония.

Царицата мравка не управлява колонията, така както бихме очаквали. Колонията до голяма степен е самоорганизирана.

В повечето колонии има разделение на задачите: по-младите мравки по-рядко работят навън и да се грижат за яйцата и подрастващите. По-възрастните мравки отговарят за по-опасната работа на терен - те носят храна и отблъскват враговете.

Има колонии на мравки, където се използват други мравки-роби.

По света има около 15 000 различни вида мравки.

Понякога мравките отглеждат домашни животни, например листните въшки. Те влизат в своеобразна симбиоза с тях: мравките получават сладка течност от листната въшка, в замяна ги пазят от техните хищници - калинките.

Ухапването от огнената мравка е много болезнено. Можете дори да развиете алергия към него. Тогава ухапването може да бъде фатално. Огнената мравка е особено разпространена в Южна Америка и Австралия .

Има гнезда на мравки, които могат да издържат на приливи и отливи. Често те са под водата в продължение на часове и въпреки това остават водоустойчиви.

В колониите на мравките съществува йерархия, взаимно наблюдение и дори определени форми на наказания.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |