Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

РАДИОАКТИВНАТА ВОДА НА ФУКУШИМА

24.10.2020
Атомната електроцентрала Фукушима I.

Резервоарите за отпадъчни води в атомната централа във Фукушима са пълни. След години на дебати Япония сега иска да изхвърли радиоактивната вода в морето.

Според последната информация (към 16 октомври 2020 г.) в повредената атомна електроцентрала Фукушима се съхраняват над 1,2 милиарда литра радиоактивна вода. Всеки ден количеството се увеличава, защото реакторите трябва да се охлаждат допълнително.

Едно от решенията на проблема е водата да бъде изхвърлена в Тихия океан. Тази идея се обсъжда в Япония в продължение на седем години. Сега трябва да се вземе решение.

Още през 2017 г. имаше съпротива срещу плановете за изхвърляне на замърсената вода в морето. Една петиция събра над 250 000 подписа. Рибарите и фермерите в района на Фукушима се страхуват от негативното въздействие върху околната среда и смятат, че тяхното съществуване е застрашено.

Но това, което звучи като ужасен екологичен грях, може да бъде най-практично решение. Опасността е по-малка, отколкото изглежда. Водата е почистена и според операторът на централата, съдържа само тритий. Тритийят е изотоп на водорода и въпреки, че е радиоактивен, не е толкова опасен, колкото стронций-90 или цезий-137.

Тритийят е мек бета-излъчвател - тънки найлонови торбички или човешка кожа са достатъчни, за да поемат по-голямата част от радиацията му. Съдържащата тритий вода се държи като нормална вода - когато пиете такава вода, тритийят се абсорбира почти напълно в стомашно-чревния тракт. Само малка част от трития остава в тялото.

Ако бъде изхвърлен в океана, след кратко време тритийят ще се разреди с водата дотолкова, че трудно ще може да бъде открит. С период на полуразпад около дванадесет години, той ще изчезне сравнително бързо.

От физична гледна точка изхвърлянето на тритий в океана, вероятно не е опасно, но би могло да създаде маркетингов проблем. Японските рибари се страхуват, че процесът ще повлияе на техния имидж. Въпреки това, планът за изхвърляне на радиоактивната вода в океана е възможно да се осъществи.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |