Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЦАРСКАТА БОМБА - НАЙ-РАЗРУШИТЕЛНОТО ОРЪЖИЕ, СЪЗДАВАНО НЯКОГА

30.08.2020

Руската агенция Росатом публикува видео, показващо експлозията на най-мощното ядрено оръжие за всички времена - съветската водородна бомба с кодово име Иван и прякор Царска бомба.

Видео кадрите показват подробно много неизвестни досега факти - от транспортирането на бомбата до гигантската ядрена гъба, която е създадена при експлозията ѝ.

Филмът е направен за 75-годишнината на руската ядрена индустрия; Росатом е държавно предприятие, което отговаря за всичко, свързано с ядрените изследвания и промишлеността, включително и оръжията.

Съветската водородна бомба е била с мощност от около 50 000 до 58 000 килотона и е създадена по лична молба на Никита Хрушчов, който възлага задачата на Андрей Сахаров. Цилиндърът с тегло 27 тона е бил дълъг 8 метра и диаметър 2 метра. На 30 октомври 1961 г. бомбата е хвърлена над архипелага Нова Земя в Северния ледовит океан.

Бомбата избухва на височина 4,5 километра и причинява земетресение с магнитуд от 5-та степен по скалата на Рихтер.

Взривната вълна разрушава всички сгради в радиус от 40 километра и разбива стъклата на прозорците в градовете и селата в диаметър от 900 километра. Радио комуникацията е прекъсната за около час. Светлината й се наблюдава в по-голямата част от северното полукълбо.

Атомната гъба на бомбата достига диаметър 40 километра и височина от 60 километра. 


Как работи водородната бомба

Водородна бомба е по-силна от атомната бомба, но е по-трудно да се направи. И докато атомната бомба се основава на принципа на делене на атомните ядра, при водородната (или термоядрена) бомба е обратно - използва се сливането на ядрата на водородни изотопи. За да започне ядреният синтез се използва ядрен взрив за загряване на синтезната смес до няколко милиона градуса по Целзий.

Неутронната бомба е вид водородна бомба, при която разрушителният ефект е по-малък, но е засилено излъчването на различни видове радиация. Въпреки че създадените топлина и налягане са огромни, основната цел на неутронната бомба са живите организми. Целта е да се унищожат живите същества, без да се повреди твърде много инфраструктурата.

Само пет ядрени сили са тествали водородна бомба в миналото: САЩ, Съветският съюз, Великобритания, Китай и Франция. Северна Корея също твърди, че е провела изпитания с водородна бомба и вероятно е шестата страна.

Сравнение на различните атомни и водородни бомби. Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |