Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КАК ДА НАПРАВИМ ВЯТЪРНИТЕ ТУРБИНИ ПО-БЕЗОПАСНИ ЗА ПТИЦИТЕ

20.08.2020

Според данни на природозащитници вятърните турбини само във Великобритания причиняват смъртта на повече от 100 000 птици годишно.

Генерирането на вятърна енергия не причинява такава вреда на околната среда, както например добиването и изгарянето на въглища или нефт. Въпреки това, ветрогенераторите все пак нанасят вреда: птиците постоянно се блъскат в тях и умират. Това се дължи на факта, че периферното зрение при птиците е по-добро от централното им зрение, поради което те не виждат въртящите се витла.

Учени от Норвежкия институт за изследвания на природата са открили сравнително прост и евтин начин да направят вятърните турбини много по-безопасни за птиците. И всичко, от което се нуждаете, е черна боя. Оказва се, че ако поне едно от витлата на вятърната турбина е боядисано в черно, това ще намали броя на смъртните случаи на птиците с 72%. Проучването е публикувано в списание Ecology and Evolution.

Изследователите са провели експеримент на остров Смила край западния бряг на Норвегия. Те са боядисали в черно витлата на четири вятърни турбини и са преброили колко птици са загинали от сблъсък с тях. Броят на жертвите е бил сравнен с броя на птиците, загинали при сблъсък с четири небоядисани ветрогенератори в близост.

Броят на умрелите птици след сблъсък с осемте вятърни турбини, включени в изследването, е проверен за 11 години - 7,5 години преди боядисването на витлата и 3,5 години след боядисването. Издирването на труповете на птиците е извършено с помощта на специално обучени кучета.

Експериментът показва, че жертвите от сблъсъка с боядисаните в черно витла на ветрогенераторите са с 72% по-малко, като най-голям спад на смъртността има при големите грабливи птици, като ястреби и орли.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |