Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ЕЛЕГАНТНАТА ВЕНЕРА

01.08.2020

Венерата от Петърковице, понякога наричана Венерата от Ландек, също и Червената Венера, e малка палеолитна каменна скулптура, намерена в средата на миналия век на територията на Чехословакия, която изобразява фигура на млада жена или девойка.

Статуетката е открита на 14 юли 1953 г. от чешкия археолог Бохуслав Клима на място обитавано в миналото от ловци на мамути, на хълма Ландек в село Петърковице, днес част от северното предградие на град Острава, близо до река Одер (Одра), в Моравско-силезкия край, намиращ се в източната част на Чехия. 

Статуетката, представлява торс на млада жена без глава. Изработена е от желязна руда (черен хематит) и е с размери 4,5 х 1,5 х 1,4 см. Фигурката е намерена в земята, разбита на три парчета.

Венера от Петърковице

В района са открити и други палеолитични Венери, като тези от Долни Вестонице, Вилендорф, Галгенберг и Моравани. На същото място е намерена и друга статуетка на парчета, но тя вероятно не е завършена. В близост са открити много каменни инструменти и скелетни фрагменти.  На същото място са открити и доказателства за използването на въглища по това време.

Всъщност, на хълма Ландек се намира едно от най-печелившите местонахождения на въглищни пластове в Европа. Тези въглищни залежи са в началото на просперитета на град Острава.

Скулптурата е намерена покрита с червено багрило. Значението на това покритие не е съвсем изяснено, но обикновено използването му се свързва с религиозни или ритуални действия.

Възрастта на статуетката Венера от Петърковице (чеш. Petřkovická venuše) се изчислява на 23 000 години (периода на граветската култура).

Скулптурата е оценена на 50 милиона евро.

Копие на Венерата от Петърковице

Статуетката се различава от другите палеолитични Венери по две характеристики:

- черният хематит се използва рядко, тъй като е труден за работа.

- за разлика от други праисторически Венери, тази статуетка показва стройна млада жена (или девойка) с малки гърдиВенера от Петърковице е един от уникалните образци на праисторическото изкуство. Въпреки, че е най-важният праисторически паметник в района на Острава, статуетката се намира постоянно в Археологическия институт в град Бърно. Жителите на Острава са имали възможността да го видят за първи път на изложението, проведено на 15 ноември 2002 г. в Черна лука – изложбен център в Острава. Експонатът е бил изложен само за един ден, през който е видян от над 4000 посетители. Въпреки че ръководството на града се опитва да върне редкия паметник, Археологическият институт в Бърно отказва, като позволяма единствено статуетката да се експонира по-често в Острава.

Венера е обобщаващо понятие за малки женски скулптури, създадени през късния палеолит, срещащи се предимно в Европа, но и в голяма част от Евразия. За разлика от другите палеолитни Венери, които са с подчертано наднормено тегло, Венерата от Петърковице има елегантна фигура и засега е с неизяснено символно значение.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |