Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

МЪЛНИИ РЕКОРДЬОРИ

26.07.2020

Мълниите могат да преодолеят огромни разстояния и не винаги са краткотрайни.

Те изскачат от буреносните облаци, последвани от гръмотевичен удар - енергията на мълнията се получава от въздушната турбулентност, която причинява големи разлики в заряда между определени области. Ако се надвиши определена прагова стойност, възниква внезапен разряд, при който тече толкова голям ток, че светкавичният канал светва ярко и се разширява експлозивно. Мълниите могат не само да ударят повърхността на земята, но и да прескачат между съседни облаци.

В днешно време мълниите могат да бъдат изследвани най-добре, като се наблюдават от космоса. С помощта на съвременните метеорологични спътници метеоролозите могат да записват подробно техните появявания и характеристики. Проучванията вече показват, че от глобална гледна точка в Южна Америка са се появили рекордьори сред светкавиците.

Данните от четири съвременни спътника показват, че най-дългата светкавица е блеснала в южна Бразилия на 31 октомври 2018 г. Тя е изминала хоризонтално разстояние от 709,8 километра.

А рекорд за продължителност на мълния е регистриран на 4 март 2019 г. над северната част на Аржентина. Светлинният й разряд е бил видим цели 16,73 секунди.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |