Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КОЛКО НЕДОКОСНАТА Е АНТАРКТИДА?

14.07.2020

Антарктида е единственият континент без постоянно население - освен няколко полярни изследователи. Сега учените са проучили колко е недокосната ледената част на света и колко добре е защитена уникалната природа на Антарктида.

Резултатът: 99,6% от континента могат да бъдат класифицирани като пустиня. Но само около една трета от сухопътната зона на Антарктида е наистина недокосната и без човешки влияния. А от приблизително 23 000 познати вида в този регион, само седем процента живеят в недокосната пустиня, защото именно богатите на видове крайбрежни райони са най-силно повлияни от хората.

На пръв поглед Антарктида изглежда е прекрасен пример за недокосната необятност: Поради изолираното си местоположение и негостоприемния климат този континент е бил пощаден от човешкото заселване. Особено по крайбрежията му и на малкото места, които през лятото са без лед, животните, растенията и микробните общности са успели да се развият до голяма степен необезпокоявано. Това обаче се е променило с откриването на Антарктида преди около 200 години. Договорът за Антарктида определя строги правила за това, какво е разрешено. Въпреки това до 4000 души остават в Антарктида през лятото, най-вече в полярните изследователски станции, разположени по крайбрежието, но и в някои станции във вътрешността. Освен това през последните години има и туристи. Това обаче означава, че последният недокоснат континент на земята все повече е изложен на замърсяване от въздушния трафик, превозни средства и човешки дейности.

Ето защо Рейчъл Лейхи от университета Монаш в Мелбърн и нейните колеги сега за първи път обстойно проучват доколко се разширява човешкото влияние в Антарктида и кои области все още могат да бъдат класифицирани като напълно недокоснати. За да направят това, те са оценили данни от исторически записи, научни публикации и доклади и статистически данни за туризма от последните 200 години. Общо те са успели да съберат повече от 2,7 милиона данни за престоя и маршрутите на хората на континента. Изследователите са съпоставили тези данни с различните райони и разпространение на антарктическата фауна и флора. Районите с повече от 10 000 квадратни километра се считат за почти недокоснати.

„Съгласно дефиниция за районите, Антарктическата пустиня все още обхваща 99,6% от сухоземната площ на континента“, казва Лейхи. "Това прави Антарктида втората най-голяма непокътната земна пустош след бореалните гори на северното полукълбо."

Но колко големи са зоните на тази пустиня, които все още са напълно недокоснати и никога не са влизали от хората? Изследователите също така проучиха това въз основа на техните данни. Резултатите показват, че само малко под 32% от района на Антарктида може да се счита за наистина недокоснат при тези критерии.

„Установихме, че човешката дейност е разпространена в целия континент, което прави девствената пустиня много фрагментирана“, допълва Лейхи.

Този резултат повдига въпроса доколко антарктическата флора и фауна са засегнати от човешкото присъствие. Лейхи и нейният екип са сравнили данните за биологичното разнообразие на Антарктида и картографирането на така наречените важни райони за птици.

Резултатът: „В незасегнатите пустини не се включват райони с висока стойност на биологичното разнообразие“, заявяват учените. Те включват преди всичко ледените крайбрежни райони през лятото, които на много места вече са оформени от човешкото присъствие. Само 99% от 23 000 вида и райони на разпространение, записани в базата данни, могат да бъдат намерени в 99% от обявената пустиня на Антарктида. От районите за птици, класифицирани като важни, само 16% са били в тези райони.

С оглед на тези резултати изследователският екип се застъпва за разширяване на защитените територии на Антарктида и най-вече за включване на богатите на видове местообитания в тях. В същото време е важно да се предпазят все още напълно недокоснатите райони от бъдещи замърсявания.
 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |