Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

СТРАНИ, В КОИТО СКОРО ЩЕ СТАНЕ НЕВЪЗМОЖНО ДА СЕ ЖИВЕЕ

13.05.2020
Ново проучване показва, че на определени места на Земята се появяват екстремни, понякога потенциално фатални комбинации от топлина и влажност. Тази интерактивна карта показва документирани случаи, като с цветовете от жълто до червено, са означени най-лошите комбинации.

Американски и британски учени съставиха интерактивна карта на света, върху която бяха отбелязани измерените комбинации от температура и влажност за всеки регион - показател, който по-добре отразява климатичното натоварване върху човешкото тяло, отколкото средната температура на въздуха.

Оказва се, че на Земята вече има места, където е почти невъзможно да се живее. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Science Advances. Самата карта е достъпна в Интернет.

Известно е, че мократа топлина е по-трудна за понасяне, отколкото сухата. Много научни публикации относно глобалните промени в климата предполагат, че фатални комбинации от високи температури и влажност, които надвишават физиологичните граници на човешкото оцеляване, скоро ще направят невъзможно да се живее в някои тропически и субтропични райони на земното кълбо. Учени от Института за Земята в Колумбийския университет в САЩ и Университета Лафборо във Великобритания решиха да установят колко сме близо до този момент. Те анализираха данни от 7877 метеорологични станции, разположени по целия свят за периода от 1979 г. до 2017 г. Но ако предишните климатични проучвания по правило са оперирали със средни дневни стойности на температурата и влажността за достатъчно големи територии, авторите на изследването са проучвали данните по часове, което им е позволило да идентифицират локални краткосрочни пикове на екстремни стойности.

За своя изненада учените откриват, че сега на Земята има много места, където климатичните параметри периодично надвишават границите на оцеляването на човека.

"Предишни изследвания предсказваха, че това ще се случи след няколко десетилетия, но ние показахме, че това се случва в момента", казва Колин Реймънд от Земната обсерватория Ламонт-Дохърти в съобщение за пресата на Колумбийския университет.

Хиляди такива точки са разположени в Азия, Африка, Австралия, Южна и Северна Америка. Особено има много по бреговете на Персийските и Мексиканските заливи и бреговете на Индийския океан, където изпаряващата се морска вода създава изобилие от влага, която се абсорбира от горещия въздух. В някои райони по-далеч от брега влажните мусонни ветрове играят подобна роля.

Авторите установяват, че броят на моментите с екстремни температура и влажност се удвоява през периода на наблюдение и тяхната честота е пряко свързана с глобалното затопляне. Повтарящи се инциденти са регистрирани в по-голямата част от Индия, Бангладеш и Пакистан, в Северозападна Австралия, по протежение на Червено море и Мексиканския залив, както и в Калифорния и части от Югоизточна Азия, Южен Китай, субтропична Африка и Карибите.

Метеоролозите измерват комбинираното въздействие на топлината и влажността по т. нар. скала на мокрите колби. Предишни проучвания показват, че дори и най-здравите, добре адаптирани хора не могат да извършват работа на открито при температура на "мократа колба" над 32 градуса по Целзий. Върхът от 35 градуса, който вече е постигнат в градовете на Персийския залив, се счита за теоретична граница на оцеляване. При такова прекомерно натоварване на тялото, ако човек не може да се премести в стая с климатик, се затруднява функционирането на вътрешните му органи.

А в бедните страни хората нямат такава възможност. По-специално, отбелязват авторите, показател от 35 градуса е постигнат на 31 юли 2015 г. в иранския град Бандар Махшехр, където много къщи нямат електричество и не могат да бъдат използвани климатици. Освен това в тези страни хората разчитат за препитанието си главно на селското стопанство, което изисква ежедневна упорита работа на открито.

Общо учените са определили 80 места в света, където температурата на "мократа колба" се е повишила над 33 градуса, което е много близо до физиологичната граница. И това, предвид факта, че повечето метеорологични станции, които събират наблюдения, не са в градските квартали, където натрупването на бетон и асфалт изостря ефекта.

"Тези измервания предполагат, че някои области на Земята са много по-близо от очакваното, към достигането до непоносима топлина. Преди се смяташе, че в това отношение всичко е много по-безопасно", отбелязва Реймънд.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |