Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ГМО: ХОРМОНЪТ НА РАСТЕЖА - ОТ ТРУПОВЕТЕ ДО СУЕТАТА

01.02.2019

Хормонът на растежа се произвежда от хипофизната жлеза – малък орган в центъра на човешкия мозък. Хормонът е отговорен за растежа на костите, обмяната на веществата и редица жизненоважни функции в тялото.

През 1956 г. американски учени успяват да изолират хормона на растежа от хипофизата на мъртви хора. Две години по-късно, така полученото лекарство се прилага успешно за лекуване на деца със забавен растеж. Науката получава възможност да помогне на хиляди болни деца и да им даде шанс за нормално физическо развитие.

Почти 30 години, единственият източник на хормона на растежа са мозъците на мъртви хора. За да се получат само няколко капки от ценното лекарство е било необходимо да се обработят мозъците на стотици трупове, доставяни предимно от Африка. Инжектирането на такъв хормон в тялото на дете е придружено с риск да му бъдат прехвърлени и опасни микроби.

Така и става - през 1985 г. няколко човека са диагностицирани с рядката болест на Кройцфелд-Якоб. Всички те са лекувани през 60-те години с хормона на растежа. Болестта на Кройцфелд-Якоб е тежка и нелечима. Симптомите й може да се проявят 15 години след заразяването. Характеризира се с прогресивна деменция и загуба на мускулен контрол. След като се прояви, болният не доживява повече от 5 години.

След откриването на заболяването при деца, лекувани с хормона на растежа, извличането на лекарството от трупове е преустановено.

Почти по същото време, изследователи от биотехнологичната корпорация Genentech успяват, чрез генетични модификации, да накарат бактериите Ешерихия коли да произвеждат човешки хормон на растежа, наречен соматотропин. Така децата със забавен растеж отново получават шанс за лечение, без опасност да бъдат заразени с опасни болести.

Ешерихия коли

Новото лекарство, вече е в чист вид и може да се синтезира в неограничени количества.

Последващите изследвания върху хормона на растежа разкриват и нови възможности за неговото приложение. Някои от тях много примамливи, като бързо изгаряне на мазнините и чувствително натрупване на мускулна маса, увеличаване на силата, както и подмладяващ ефект (силно преувеличен от журналистите).Човешката суета запалва мощния мотор на потреблението на така желания хормон. Не помагат и законовите ограничения (включително и затвор) за неговото приложение. Журналистическо разследване разкрива огромно количество издадени рецепти, несъответстващи на броя на болните. Лекарите твърдят, че основните потребители са деца, докато средната възраст на купувачите е 53 години.В битката за пазар, избухват икономически и юридически войни между самите производители. Всичко това превръща синтетичния хормон на растежа в нереално скъп медикамент, от което най-потърпевши са болните деца.

 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |