Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗА КОГО КОРОНАВИРУСЪТ Е СМЪРТОНОСЕН

10.03.2020

В специализиран доклад, публикуван в The Lancet, учени посочват главните фактори, увеличаващи вероятността за смърт на заразените от коронавирус Covid-19.

Изследователите са анализирали клиничните картини на 191 възрастни пациенти в две болници в гр. Ухан, Китай, заразени с коронавирус Covid-19. Две трети от пациентите са хоспитализирани в сериозно или критично състояние. От тях 137 са изписани, а 54 са починали в болницата между 29 декември 2019 г. и 31 януари 2020 г.

За анализът са използвани клиничните записи, предписаните лечения, лабораторните резултати и демографските данни на пациентите. Учените са изследвали клиничния ход на болестта, нейните симптоми, периода на изолиране на вируса и промените в лабораторните данни по време на хоспитализация - кръвни тестове, рентген на гръдния кош и др., като са използвали математическо моделиране за оценка на рисковите фактори.

Резултатите са показали, че основните рискови фактори за летален изход, които могат да бъдат идентифицирани веднага след приемането в болницата, са старост, признаци на сепсис и проблеми със съсирването на кръвта. Като допълнителни рискови фактори учените посочват високо кръвно налягане, диабет и продължително използване на неинвазивна белодробна вентилация.

Също така в доклада са дадени нови данни за периода, през който пациентите, които се лекуват, представляват заплаха за другите. При излекувани пациенти този период варира от 8 до 37 дни. При всичките 54 починали вирусът остава активен до последния ден.

Проучването описва пълната картина на прогресията на Covid-19. Средната продължителност на треската е около 12 дни, но кашлицата може да продължи много по-дълго. При 45% от оцелелите кашлицата продължава дори при изписване. Затрудненото дишане при тези, които се възстановяват, изчезва след около 13 дни, а при тези, които не оцеляват, продължава до самата смърт. Посочено е и времето на поява на различни усложнения, като сепсис, синдром на остър респираторен дистрес, остро сърдечно увреждане, остро бъбречно увреждане и вторична инфекция. Средната възраст на оцелелите е 52 години, а на загиналите - 69 години.

"Лошите резултати при възрастните хора могат да бъдат свързани, по-специално с отслабване, поради възрастта на имунната система и повишена възможност за възпаление, което може да допринесе за репликацията на вируса, и по-продължителна реакция на възпаление, водещо до трайно увреждане на сърцето, мозъка и други органи", казва Жибо Лю (Zhibo Liu), един от авторите на изследването.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |