Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

СТАВАТ ЛИ ЗА ЯДЕНЕ КОСМИЧЕСКИТЕ МАРУЛИ

09.03.2020

Според проучване, публикувано в списанието Frontiers in Plant Science, марулята, отглеждана в космоса, не е просто вкусна - тя е също толкова питателна и безопасна за ядене, колкото и скучната земна зелена салата.

След задълбочено изследване на марули, отглеждани на борда на Международната космическа станция (МКС), изследователите стигнаха до заключението, че те са почти идентични с марулите, отглеждани на Земята - с изключение на незначителни промени в съдържанието на някои метали, като желязо, калий, цинк и др.

Астронавтите са отглеждали марули на МКС между 2014 и 2016 г. За по-късно сравнение на резултатите, учени на НАСА са отглеждали и на Земята марули, като са възпроизвели точните условия на МКС.

Резултатите са обнадеждаващи: космическите и земните марули са почти идентични, както и микробните общности, открити в растенията.

Отглеждането на маруля обаче е далеч по-лесно от другите зеленчуци. Докато за отглеждането на маруля са необходими 28 дни, за доматите и чушките са нужни 80 дни. Това изисква повече време и ресурси.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |