Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ПОЛЯРНИТЕ МЕЧКИ ВСЕ ПОВЕЧЕ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В КАНИБАЛИ

06.03.2020

През последните години руските учени регистрират все повече случаи на канибализъм сред полярните мечки. Не е ясно дали това е свързано само с изменението на климата.

„Има сезони, когато няма храна. Затова по-големите мъжки мечки нападат женските и младите екземпляри”, казва Иля Мордвинцев от Института по проблемите на екологията и еволюцията.

Обикновено полярните мечки ловуват перконоги в замръзналите морета, каквито са тюлените. Но тъй като Северният ледовит океан не замръзва достатъчно, мечките тръгват да търсят храна на континента.

През последните месеци често се случва тези зверове да се доближават и до човешките жилища.

Ученият смята, че мечките се адаптират към повишаващите се температури, което води до случаи на канибализъм. Храненето на мечки с мечки се е случвало винаги, но сегашното увеличение на случаите според руски експерт е причина за безпокойство.

„Преди това в Арктика не е имало достатъчно хора, които да регистрират толкова много случаи на канибализъм. Сега такива уведомления идват не само от учени“, добавя Мордвинцев, който споменава доклади от миньори или войници. Той обаче не дава конкретни цифри.

Здравословното състояние на полярните мечки в Русия се оценява от Мордвинцев като добро, в наблюдаваните райони няма данни за мечки, загинали от изтощение.

В исторически план нещо подобно се е случило и с европейските кафяви мечки. В миналото те са били месоядни, но тъй като хората започнали да ги контролират, мечките били принудени да се оттеглят към все по-отдалечени райони, преди всичко в планините.

Тъй като им липсвала достатъчно плячка в новите райони, те променили и начина си на хранене. Поради това повечето европейски мечки днес са склонни да живеят в планината и по-голямата част от храната им са растения, като рядко консумират месо.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |