Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

АРХЕОЛОЗИТЕ ИЗЯСНИХА КАК СА ЛОВУВАЛИ НЕАНДЕРТАЛЦИТЕ

29.01.2019

Професионални копиехвъргачи помогнаха на учените да докажат, че древните неандерталски копия, намерени преди две десетилетия в Германия, биха могли лесно да убият средно големи животни.

Резултатите от техните "полеви тестове" бяха представени в списание "Scientific Reports”.

„Появата на специализирани оръжия е една от най-важните събития в човешката еволюция, за която ние не знаем почти нищо.“ – сподели Мат Поуп от университетския колеж в Лондон.

Многобройните инструменти и артефакти, намерени на местата обитавани от неандерталци в Русия, Хърватия, Испания и Германия, показват, че тези древни хора са си изкарвали препитанието, като са ловували сравнително големи животни.

Повечето антрополози смятаха, че "братовчедите" на съвременния човек са предпочитали да се бият в "ръкопашен бой", използвайки копия и брадва и не са убивали плячката или враговете си отдалеч.

Отчасти тези представи са свързани с факта, че ръцете на неандерталците са били по-малко подвижни от тези на кроманьонците.

„Музей на неандерталците“ в хърватския град Крапина

Но някои находки, като десет дървени копия, намерени на едно от местата населявани от неандерталци в централна Германия през 1994 г., навеждат на мисълта, че може би истината е друга.

Тези открития дават началото на ожесточени дебати, относно произхода и предназначението на оръжията. Работата е там, че тези артефакти са много сходни по структура и размер със съвременните спортни копия, което не е подкрепя идеята, че неандерталците са умъртвявали животните предимно в „ръкопашен бой”.

Поуп и неговите колеги изработват точни копия на тези инструменти, използвайки същите видове норвежки смърч, каквито са използвали древните хора. За да проверят хипотезата си, събират екип от шестима млади професионални копиехвъргачи. Поуп и екипът дават на атлетите да хвърлят изработените оръжия с възможно най-голяма сила в специални цели, снабдени със сензори за отчитане на силата на удара.

Резултатите от експеримента показват, че доброволците често успяват да улучат целите, разположени на разстояние 10-20 метра, въпреки голямата маса на копието и лошото му качество в сравнение със спортните уреди. В повечето случаи копието улучва целта с острия си край и само в няколко случая то се завърта, падайки по време на полета.

Силата, с която подобно копие би ударило тяло е достатъчна, за да убие животно с малък или среден размер.

Всичко това, според Поуп, подкрепя хипотезата, че неандерталците са ловували отдалеч, като са хвърляли копия, или други подобни оръжия. Тяхното създаване и използване е било невъзможно без "напреднали" интелектуални способности, което отново поставя под съмнение мита за ниското ниво на интелигентност на първите жители на Европа.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |