Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗАГАДЪЧНА БОЛЕСТ ВЕЧЕ Е ЗАСЕГНАЛА НАД ДВЕСТА ДУШИ В КИТАЙ

20.01.2020

Броят на потвърдените случаи на пневмония, причинени от нов тип коронавирус в Китай, се е увеличил до 217. Южна Корея съобщава за първия случай.

Здравните власти в Ухан в източен Китай заявиха, че 136 нови случая на коронавирус са се появявили в града в събота и неделя.

Пекин съобщава за пет нови случая, а провинция Гуандун - 14. Това са първите огнища в Китай извън Ухан, където са регистрирани първи случаи. Има съобщения за някои случаи в област Тайпин, където се намира международното летище.

В допълнение, петима пациенти, които са били поставени под карантина за респираторни заболявания, са докладвани от друга източнокитайска провинция Жеджианг. Тези хора са пристигнали от Ухан и признаците им на респираторни заболявания са очевидни от петък.

Първият потвърден случай на коронавирусна инфекция в Южна Корея бе отчетен и от нейния център за контрол и превенция на заболяването (KCDC). Пациентът е 35-годишна китайка, която е пристигнала от Ухан на международното летище Инчон в неделя. Поради симптоми с висока температура, жената е изолирана.

„Потвърденият пациент е под карантина. Тези, които са били в контакт с него, включително пътници и екипаж, се преглеждат от лекари“, каза директорът на KCDC Юнг Юн Кьонг.

Тайланд и Япония също са съобщили за болни. Медицинските работници се опасяват, че вирусът може да се разпространи много бързо, по време на празнуването на Лунната Нова година. Тази година китайската Нова година се пада на 25 януари.

Все още не е ясно откъде е тръгнал вирусът. Световната здравна организация през уикенда посочи, че някои от случаите изглежда не са свързани по никакъв начин с пазара на Ухан, където продават морски дарове. Именно от това място се смяташе, че вирусът е започнал да се разпространява.

Коронавирусите могат да причинят често срещани заболявания като настинка, както и смъртоносни такива, като респираторните заболявания SARS или MERS. Експертите смятат, че новият вирус не е толкова смъртоносен като SARS, но предупреждават, че неговият произход е неизвестен и не е ясно дали се предава от човек на човек.

Директорът на Центъра за контрол и превенция на заболяванията Ухан Ли Канг каза за CCTV, че заразността на новия коронавирус не е висока, но това не изключва възможността за ограничено предаване от човек на човек.

"Прилагайки различни превантивни и контролни мерки, можем да предотвратим и контролираме епидемията", увери Ли.

Според учени от Британския център за анализ на глобалните инфекциозни болести, вероятно разпространението на инфекцията ще бъде много по-мащабно. Според експертите реалният брой пациенти вече е над 1700.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |