Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЕНЕРГИЯТА НА БЪДЕЩЕТО

25.01.2019

Според оценка на учените, на Луната има огромни запаси от Хелий-3, които могат да покрият енергийните ни нужди за 5 хилядолетия.

Хелий-3 е изотоп на хелия, съдържа 2 протона и 1 неутрон и не е радиоактивен. Изолиран е за пръв път през 1939 г. от Луис Алварес и Робърт Корнъг.

Луис Алварес в лабораторията си през 1937 г., малко преди да изолира за пръв път Хелий-3.

На Земята има много малки количества от този изотоп. Повече Хелий-3 има на Слънцето и в атмосферата на планетите гиганти. Но на Луната, запасите от този елемент се оценяват на 1 млн. тона. Там той се е образувал в продължение на милиарди години под въздействието на слънчевия вятър и благодарение на липсата на атмосфера. Количествата изотоп на Луната са достатъчни за задоволяването на енергийните потребности на човечеството за няколко хиляди години.

Химикът Самуел Марковиц експериментира с Хелий-3 в далечната 1963 г.

По мнението на експерти, Хелий-3 е най-перспективното и екологически чисто гориво, което ще се използва при бъдещите електроцентрали, базирани на управляемия термоядрен синтез. Използването на изотопа не изисква специални мерки за сигурност и когато има авария, радиоактивността му е нула, т.е. ако централата се взриви, няма да има ужасни последици за хората както в Чернобил и Фукушима.

Един тон Хелий-3 може да струва $4 млрд., изчислено през енергийния еквивалент от нефт.

"За да се осигурят енергийните нужди на планетата за 1 година са достатъчни само 2-3 полета на космически кораб с товароподемност 10 т., който да доставя Хелий-3 от Луната", казва академик Ерик Галимов, член на Руската академия на науките.

Разходите за доставката на Хелий-3 са десетки пъти по-ниски отколкото стойността на енергията, изработвана от всички АЕЦ на Земята.

Още през 2006 г. руски специалисти по космически технологии посочиха, че главната цел на космическата програма на Русия ще бъде добиването на Хелий-3 чрез преработката на лунния реголит.

САЩ, Китай и Индия също подготвят космически стратегии за добива от Луната на редкия изотоп и транспортирането му до Земята.

Очаква се много скоро победителят в това своеобразно състезание да стартира добива на ценното лунно гориво.


 Ася Захариева-Рупенян
www.zagadka.asia
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |