Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

В СУПЕРМАРКЕТА СКОРО ЩЕ СЕ ПРЕДЛАГА ЛАБОРАТОРНО МЕСО

06.01.2020
Месо получено без да се убиват животни.

Преди няколко години изкуствено произведеното в лаборатория месо беше немислимо скъпо. Но през последните години цената на месото, заради което никое животно не трябва да умре, бързо спадна и появата му в супермаркетите е неизбежна.

Все повече хора спират да консумират месо и животински продукти. Компаниите също реагират на промяната в поведението на потребителите. Делът на вегетарианската и веганската храна се увеличава бързо през последните години и продуктовата гама продължава да расте от година на година. На прага сме на голямата промяна: месо получено без да се убиват животни.

Още през 2013 г. холандският учен Марк Пост, на пресконференция в Лондон, представи първия хамбургер с говеждо месо отгледано в лаборатория. Тъй като експериментите с такъв вид месо все още бяха в начален стадий, бургерът струваше около 250 000 евро. Въпреки това много големи компании и богати хора, като Сергей Брин, Бил Гейтс, Питър Тийл и Ричард Брансън, подкрепиха с големи суми пари продължаването на изследванията в тази област.

Марк Пост - създателят на първия хамбургер с лабораторно месо.

Благодарение на финансовата подкрепа изследователските компании успяха значително да подобрят производствените процеси през последните години и наред с говеждото месо, вече могат да отглеждат в лабораториите и пилешко месо. Разходите за производство са спаднали драстично и производството на пилешки бургер днес струва само около 100 долара. Цената за супермаркетите или веригите за бързо хранене все още е твърде висока, но прогнозите са, че до 3 години лабораторното месо ще конкурира алтернативата от плевнята.

По-нетърпеливите ще могат да опитат лабораторното месо още през 2020 г. в определени ресторанти. Ястията няма да са евтини, но клиентите ще се насладят на храна, не съдържаща лекарства и преносители на болести, полезна за климата и намаляваща убийствата на животни.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |