Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ГМО: СИРЕНЕТО И ТЕЛЕНЦАТА

24.01.2019

Как човечеството се научи да произвежда сирене и кашкавал, без да убива невръстни сукалчета.

Смята се, че сиренето е открито случайно от номадски племена, които са използвали животински стомаси, като съдове за съхранение на млякото. Оказало се, че съдовете направени от стомасите на най-малките телета или агнета не били много подходящи за тази цел - млякото в тях се пресичало, като се разделяло на две фракции – течна и твърда.

Причината е, че в стомасите на новородените бозайници се отделя ензима сирище (химозин), който позволява на бебетата да смилат млякото много ефективно. Чрез този ензим древните хора, преди около 10000 години, са се научили да пресичат млякото, след което да уплътняват и обработват твърдата част при специални условия, за да се получи накрая вкусното сирене.

Така че, за да се произведе сирене е необходимо сирище. И до 80-те години на 20-ти век, стомасите на малките телета и агнета са били единствения източник на ензима сирище. Производителите на сирене е трябвало да убиват съвсем млади животни, на възраст не повече от 10 дни. Това е била цената за да се произвежда сирене в продължение на хиляди години.

За производството на сирине са били необходими сукалчета на възраст не повече от 10 дни.

След откриването на ГМО технологиите, ситуацията се е променила. Оказало се, че може да се прехвърли гена, отговорен за производството на химозин, от генома на кравата към генома на микроорганизми. По този начин е могло да се създадат бактерии, дрожди, или дори черна плесен, които да произвеждат сирище. Така е отпаднала необходимостта да се убиват млади животни за производството на сирене.

 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |