Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com

ПТИЦИТЕ СТАВАТ ВСЕ ПО-МАЛКИ

08.12.2019

Четиридесет годишно изследване публикувано в Ecology Letters показва, че телата на птиците се свиват, а крилата им се удължават.

Много прелетни птици летят през нощта, като често се объркват и се удрят във високите, осветени сгради. В Чикаго това е проблем, защото хиляди птици умират всяка година. Още в края на 70-те Брайън Уикс от Мичиганския университет забеляза това и започва да събира телата на загиналите птици. Тогава той не е имал точна представа какво ще прави хилядите намерени птици.

През последните 40 години Брайън Уикс и неговите колеги са събрали около 70 000 птици. Седмици наред те са подготвяли и измервали птичите тела и са събрали уникални данни за 70 000 птици от 52 мигриращи северноамерикански вида.

Анализирайки данните орнитологът установява, че птиците се свиват. Между 1978 и 2016 г. телата им са станали по-малки с почти 2,5%. Дължината на крилата им, от друга страна, са се увеличили с 1,3%. Учените са шокирани колко бързи и последователни са промените и то при няколко десетки, различни вида птици.

Брайън Уикс предполага, че птиците се свиват поради климатичните промени. Най-вероятно е свързано с охлаждането на организма. Колкото по-голямо и по-тежко е тялото, толкова по-трудно е да се охлажда. По-леките животни с голяма телесна повърхност могат да се освобождават по-бързо от излишната топлина.

Размерът е ключов за мигриращите птици. Големите тела могат да направят трудно пътуването на хиляди километри. От друга страна, птиците с по-дълги крила имат статистически по-голям шанс за успешно завършване на миграцията.

Това изследване не е първият случай, който сочи свиване на животните поради климатичните промени. Още през 2014 г. изследователи откриха, че алпийските кози се свиват поради по-високите температури. И друго проучване от същата година потвърди същото явление при саламандрите.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |