Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КЪДРАВОТО ЗЕЛЕ ИЗПОЛЗВА ЗАХАРИТЕ КАТО АНТИФРИЗ

02.12.2019
Деца берат къдраво зеле. (CC BY 2.0)

Къдравото зеле, наричано още листно зеле или Кейл е култивиран вид зеле, което образува само листна маса без глави. Смята се, че е по-близо до дивото зеле, отколкото до повечето домашни форми на тoзи зеленчук.

През Втората световна война в Обединеното кралство започва усилената му употреба като хранителен продукт, поради липсата на достатъчно други хранителни запаси и наложената купонна система. До края на Средновековието, къдравото зеле е един от най-разпространените зелени зеленчуци в цяла Европа.

Къдравото зеле се смята за олицетворение на зимните зеленчуци и по традиция се оставя да расте докато започнат мразовитите сутрини. Съществува поговорка, която казва, че студа прави къдравото зеле вкусно. За да разберат дали това е така, изследователи от университета „Якобс“ в град Бремен, Германия са проучили как съставките на зелето се променят при студени условия.

В своето проучване те са изложили експерименталните растения на температури близки до нулата и след това са сравнили характеристиките им с тези на зеле, което е държано при топли условия.

Анализите на съдържанието на листата е показал, че при ниски температури растенията разграждат дълговерижните въглеродни съединения в клетъчните си стени, като ги превръщат в захари (фруктоза, мелибиоза, малтоза, рафиноза и др.). Те придават на зелето фин сладък вкус.Но защо растението реагира по този начин? Това е защитен механизъм, се казва в изследването. Чрез производството на захари растението предотвратява образуването на разрушителни ледени кристали в клетките си. В случая се използват, така наречените колигативни свойства на захарта - подобно на солта, захарните молекули също понижават точката на замръзване на воден разтвор.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |