Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

УЧЕНИ УСТАНОВИХА ОТ КАКВО Е УМРЯЛ АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ

25.10.2019
„Александър Велики в ателието на Апелес“ - творба на Джузепе Кадес, 1792 г.

Според дългогодишно проучване, причината за смъртта на великия пълководец е панкреатична некроза.

Ако е вярно написаното във Вавилонския астрономически дневник, Александър Македонски умира между вечерта на 10 юни и вечерта на 11 юни 323 г. пр.н.е. Относно причините за смъртта му, в различни периоди се правят многобройни предположения: чернодробно заболяване, малария, пневмония, отравяне.

Според нова публикация в Greek Reporter, причината за смъртта на Александър Македонски е тежък сепсис, причинен от остра панкреатична некроза. Автор на изследването е почетният професор по медицина д-р Томас Герасимидис. В проучването, започнато през 1995 г., експертите внимателно са анализирали симптомите на болестта и последните дни на пълководеца, описани от древните историци.

Според професорът, панкреатичната некроза на Александър Македонски се е развила поради жлъчнокаменна болест, както и пристрастяване към тежка храна и алкохол.

"Началото на симптомите се характеризира със силна болка в корема след обилно хранене и много вино, придружена от треска и всекидневно прогресивно влошаване в продължение на 14 дни", се казва в проучването.

Анализирайки записките на древногръцките историци, проф. Герасимидис смята за неправдоподобни другите версии за смъртта на Александър Македонски, като малария, пневмония, коремен тиф или западно-нилска треска.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |