Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

В ПАРИЖКИЯ ЗООПАРК СЕ ЗАСЕЛИ НЕОБИЧАЕН ОБИТАТЕЛ

18.10.2019
Physarum polycephalum или „многоглава слуз“.

Ярко жълтият организъм с име Капката няма уста, няма стомах, няма очи, но въпреки това може да открие храна и да я усвои.

„Капката е живо същество, което принадлежи към загадките на природата“, каза Бруно Дейвид, директор на Парижкия природонаучен музей.

„Изненадва ни, защото няма мозък, но е в състояние да се учи (...) и ако две Капки се срещнат, това, което е научило нещо, може да предаде знанията си на другото“, добави Дейвид.

Physarum polycephalum.

Този необичаен организъм ще бъде показан на посетителите на парижкия зоопарк в събота, 19 октомври.

Капкате (Physarum polycephalum или „многоглава слуз“) не е растение, но не е и животно или гъбичка. Тя няма конкретен пол, пълзи със скорост до четири сантиметра в час, способна е да се разпадне в много организми и след това отново да се слее.

Смята се, че това едноклетъчно същество е на възраст около 1 милиард години. За първи път такъв организъм е открит в Тексас през май 1973 г. Местен жител видял в задния си двор някаква странна жълта слуз, бързо увеличаваща се по размер.

Според проучване от 2016 г., публикувано в списанието Proceedings of the Royal Society, Капката може да се научи да избягва вредни вещества, да намира най-краткия път в лабиринт и да предвиди промени в околната среда. В природата многоглавата слуз живее в горите на Европа, като най-благоприятната температура за нея е от плюс 19 до 25 градуса.

Преди Капката да се установи в зоологическа градина на Париж, тя е отгледан в петриева паничка и е хранена с овесени ядки. Веднага щом е достигнала определен размер, тя е била присадена на кората на дърво, което сега яде. Капката обича влажен въздух, а сушата е основният й враг.

Името си тя е получила от култовия филм на ужасите "The Blob" от 1958 г., в който извънземна форма на живот превзема малко градче в Пенсилвания.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |