Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗАЩО ИЛОН МЪСК ИСКА ДА ИЗГРАДИ БЕНЗИНОСТАНЦИЯ НА ЛУНАТА

16.10.2019

Изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск има план да използва лунна база като бензиностанция.

Но за да е успешен този план е необходимо да се копае дълбоко в недрата на Луната, за да се намери въглерод в достатъчно големи количества.

„Голямо предизвикателство за зареждането на космически кораби на Луната е намирането на източници на въглерод“, туитира той наскоро. „Вероятно има доста големи [въглеродни] находища в някои кратери. Същото важи и за водорода и кислорода."

Ползата от такава бензиностанция е, че тя би позволила на SpaceX да изпрати своя космически кораб в космоса само с гориво необходимо за достигане на Луната. Това би намалило тежестта на космическия кораб и цената за преодоляването на огромната гравитация на Земята.

Такъв космически кораб може да зареди гориво на Луната, за да се върне на Земята или за полет до Марс, като се възползва от слабата лунна гравитация.

Обаче планетарният физик Фил Мецгер предупреждава, че достигането на въглерода под повърхността на Луната няма да е лесно.

"Тук на Земята, изграждането на една мина може да отнеме 20 години - и това е на Земята", каза той наскоро пред The Verge. „Създаването на мина на Луната, ще е много по-трудно, особено защото ние по-малко познаваме терена и имаме нулев опит в извършването на минни операции в такава среда.“

 
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |