Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ПЪРВИТЕ РАСТЕНИЯ ОТГЛЕДАНИ НА ЛУНАТА ВЕЧЕ СА МЪРТВИ

20.01.2019

На снимките, изпратени преди няколко дни от китайската космическа станция "Чанъе-4" от обратната страна на Луната, се виждаха покълнали семена от памук. Те се намираха в специален контейнер, заедно със семена на още няколко други растения, като целта беше да се отгледат първите „лунни“ растения.

За съжаление въодушевлението, което обзе човечеството се оказа прибързано.

„Животът в контейнера няма да оцелее в лунната нощ.“ – попари надеждите Се Генсин – един от специалистите отговарящи за експеримента.

„Те не могат да оцелеят при спада на температурата до -170° C. Животът вътре в контейнера просто не може да издържи на такива условия.“

Независимо от това, дори и този резултат е гигантски скок за човечеството, защото в бъдеще това може да помогне за отглеждането на храна за астронавтите на Луната.

По думите на Се Генсин, експериментът е бил насочен към вдъхновяване на ентусиазма на младите хора за изследване на космоса и популяризиране на науката.

Обществото, особено младите хора, бяха насърчени да участват в мисията на „Чанъе-4“. Китайското министерство на образованието, Китайската академия на науките и други организации започнаха конкурс сред студентите в Китай през 2015 г., събирайки идеи за дизайна на полезния товар. Експериментът "Лунна мини биосфера" беше избран от повече от 250 предложения.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |