Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

САТУРН ОГЛАВИ КЛАСАЦИЯТА С НАЙ-МНОГО СПЪТНИЦИ

08.10.2019
Сатурн и част от по-големите му луни. (CC BY 2.0)

Астрономи успяха да открият 20 нови луни на Сатурн, което прави планетата шампион: сега тя има повече спътници от Юпитер.

До днес абсолютният рекорд за брой на спътници принадлежеше на Юпитер, който има 79 луни. В същото време се смяташе, че 62 небесни тела се въртят около Сатурн. Сега с откриването на 20 нови спътника шестата планета на Слънчевата система стана щастливият собственик на цели 82 луни.

Всяко от тези небесни тяла е с диаметър около пет километра. Седемнадесет от тях се въртят около планетата в обратна посока: това означава, че тяхното движение е противоположно на въртенето на планетата около нейната ос. Останалите три луни се въртят в същата посока както Сатурн. Две от тези три луни са много близо до планетата, а периодът им на въртене е около две години.

Изследването на орбитите на новооткритите спътници, според учените, може да помогне да се установи техният произход, както и да се получи информация за произхода на Сатурн.

Външните спътници на шестата планета се разпределят в три различни групи по отношение на наклона на ъглите, под които се въртят около планетата. Две от откритите наскоро луни се вписват във външната група с наклон от около 46 градуса. Нарича се група инуити, защото луните имат имената на божества от инуитската митология. Тези небесни тела най-вероятно някога са съставяли голямата луна, която е била разбита на части в далечното минало.

В допълнение, луните, въртящи се срещу движението на Сатурн, имат наклони, подобни на други открити по-рано спътници на Сатурн, което показва, че те вероятно също са фрагменти от някогашен по-голям родителски спътник, който се е разпаднал на парчета. Тези небесни тела принадлежат към скандинавската група. Една от наскоро откритите луни от тази група е най-отдалеченото известно небесно тяло, въртящо се около Сатурн.

За да дадат имена на 20-те нови небесни тела, учените обявиха конкурс, в който всеки може да участва.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |