Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КОЙ ЖИВЕЕ ПО-ДЪЛГО - МЕСОЯДЦИТЕ ИЛИ ВЕГЕТАРИАНЦИТЕ?

04.10.2019

Според британски изследователи, ако червеното месо и захарта се консумират с настоящите темпове, до 2050 г. човечеството ще бъде на прага на гладуване.

Авторите на изследването съветват да се ограничи месото до 14 гр на ден, а плодовете, зеленчуците, бобовите растения и ядките, напротив, да се консумират два пъти повече, отколкото сега. Това ще избегне близо 11 милиона преждевременни смъртни случаи годишно - главно от рак и сърдечно-съдови заболявания - и ще има благоприятен ефект върху климата на планетата.

В началото на 2000 г. в няколко страни започва проучване на европейските хранителни навици. Учените наблюдават близо половин милион души в продължение на 13 години и стигат до извода, че любовта към червеното месо може да доведе до рак, сърдечни заболявания и преждевременна смърт. Така, че вероятността да умрат млади хората, които са яли повече от 160 гр месни продукти на ден е с четири процента по-висока, отколкото тези, които са се ограничили само до 20 гр на ден.

В продължение на тези 13 г. наблюдение всеки 17-и доброволец умира. Почти 10 000 души умират от рак, а 5 500 - от сърдечно-съдови заболявания. Но причината не е само в консумацията на червено месо, отбелязват учените. Заедно с консумацията на месни продукти, често те са и пушачи, имат наднормено тегло и други вредни за здравето навици.

Няколко години по-късно американски изследователи успяват да намерят идеалната група хора, не притежаващи всички тези лоши навици - енориаши на една протестантска църква. Няколко години са наблюдавани 96 000 вярващи, повечето от които се придържат към вегетарианството. Останалите са консумирали месо, но много малко - средно около 50 гр на ден.

През изследвания период около 8 000 души са починали от различни причини, като 2 500 от тях - от сърдечно-съдови заболявания. Както показват изчисленията, месоядците умират по-често от вегетарианците, като се е наблюдава връзка между преждевременната смърт и консумацията на червено месо.

Ако резултатите се пренесат върху цялото човешко население, тогава около 6,3 процента от ранните смъртни случаи от всевъзможни причини и девет процента от инфарктите и инсултите би трябвало да са резултат от редовната консумация на месо.

Вредният ефект на червеното месо върху организма може да се обясни с характеристиките на храносмилането, смятат американските биолози. Месото и черният дроб съдържат холин, лецитин и карнитин, при усвояването на които се образува триметиламин N-оксид. Именно това вещество се свързва с развитието на атеросклерозата и сърдечно-съдовите заболявания.

Наблюденията върху 113 доброволци, придържащи се към различни видове диети показват, че редовната консумация на червено месо като единствен източник на протеин значително увеличава съдържанието на триметиламин N-оксид в кръвта. Сред доброволците, които са консумирали малки количества месни продукти на ден, след месец съдържанието на това вещество в кръвта им е било почти три пъти повече от това на вегетарианците. След като всички участници в изследването напълно се отказват от употребата на червено месо, нивото на триметиламин N-оксид в организма им значително се понижило.

През 2015 г. Световната здравна организация официално признава продуктите от говеждо, агнешко и свинско месо за канцерогенни. Обръща се внимание преди всичко на това, че редовната консумация на червено месо може да доведе до различни видове рак на храносмилателната система, както и на простатата. При което, колкото повече се консумират месни продукти, толкова по-голям е рискът от злокачествени тумори. Шансът да се разболеят от рак на червата е 20 процента по-висок за тези, които ядат 76 гр червено и преработено месо дневно, отколкото тези, които са ограничават само до 20 гр на ден.

Пълното отхвърляне на месото с почти 35 процента намалява вероятността от рак на дебелото черво при жените.

Да обезвредим месото

Както отбелязват бразилски и американски биолози, червеното месо става канцерогенно поради съдържащият се в него монозахарид N-гликолилневраминова киселина (Neu5Gc). Това вещество може да се свърже със захарите в тялото и да стане част от клетките. В резултат на това имунната система започва де възприема такива клетки като чужди и ги атакува, като в организма започва възалителен процес.Това увеличава риска от развитие на рак.

В червата обаче живеят специални бактерии Hz136, които са в състояние чрез ензими да деактивират N-гликолилневраминовата киселина. В това състояние тя става безобидна за хората: или се усвоява от микробите, или се изхвърля от тялото чрез метаболитните продукти. Ако тези бактерии се доставят в достатъчно големи количества в червата, например, под формата на пробиотични препарати, тогава червеното месо не би било толкова опасно.

Освен това има и ползи от червеното месо. Първо, много от полезните вещества, съдържащи се в него, като витамин В12, се усвояват по-добре, в сравнение с техните растителни аналози. Второ, както показват австралийските изследователи, месото в средиземноморската диета намалява риска от развитие на множествена склероза - автоимунно заболяване, характеризиращо се с разрушаване на централната нервна система. Превантивният ефект се постига благодарение на съдържащите се в месото протеини, желязо, калий, витамин D и витамините от група В.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |