Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПОДВОДЕН ТУНЕЛ В ДИВАТА ПРИРОДА НА ЕВРОПА

27.09.2019

Тунелът има структура, уникална за Европа, разположен е на дъното на езеро, на 3,5 метра под повърхността, дълъг е 8 метра, широчината му е 2 метра.

Този прозорец към подводния свят е построен в чешкото село Модра, намиращо се на около 1 км от село Велехрад, в окръг Ухерске Храдище, Злински край. В Чехия вече има един подобен тунел - в град Храдец Кралове. Но новият тунел, построен на дъното на езерото Модра, е много по-голям от първия. Самите създатели на тунела в Модра го наричат малък воден зоопарк.

Тунелът се намира под сграда, където е представена ботаническа и сладководна изложба, наречена „Жива вода“. Експозицията е изградена на места, където е имало бивши влажни зони и водоеми, както и извори на подземни води. Изложбата разкрива за живота във и около водата, водните животни и растенията на река Морава, прилежащите потоци и басейни. Във външната зона се преминава през пространство с богато засадена зеленина, с характерни местни билки и дървета. В приземието има петметров макет на риба, наречена голяма виза.В тунелът могат да се видят риби, обитаващи студени води, планински потоци и реки - кефал, липан, михалца, пъстърва, мряна и уклейка. Типичен обитател е шаранът. Хищниците са представени от щука, сандер или сом. Рядкостта на експозицията са есетрите - риби, които преди това са мигрирали от Черно море до река Морава. Между руската есетра, малката и морската звезда се откроява моруната - най-голямата сладководна риба в света. В езерото се срещат нейни екземпляри дълги почти два метра.

Осемметровият тунел е интересен не само с рибите: има отделна зрителна платформа за наблюдение на плуващи птици.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |