Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

НАЙ-СТАРАТА СКУЛПТУРА В СВЕТА

13.08.2019
Мястото от пещерата Холе-Фелс, където е открита статуетката.

Венера от Холе Фелс (Венера Шелклингенска, Венера Швабска; нем: Venus vom Hohlen Fels, vom Hohle Fels; Venus von Schelklingen) е най-старата известна на науката праисторическа скулптура.

Това е най-древната от т.нар. палеолитни Венери. Статуетката е открита през септември 2008 г. в пещерата Холе-Фелс (на швабски немски означава „Куха скала“), близо до град Шеклинген, на 15 км западно от град Улм, в Баден-Вюртемберг, Германия, от екип от университета в град Тюбинген. Намирането на находката е официално обявено в списание Nature. Статуетката е открита в пещера, на около 20 метра от входа, и на около 3 метра под съвременното ниво на повърхността.

Възрастта на скулптурата е между 35 и 40 хиляди години; принадлежи към оринякската култура (началото на горния палеолит), което, вероятно, е времето на ранното присъствие на кроманьонците в Европа. Това е най-старото признато произведение на изкуството на горния палеолит и праисторическото изобразително изкуство изобщо.

Венера от Холе Фелс.

Швабската Юра е планинско плато, прорязано от ждрело, в пещерите, на които са открити артефакти от бивни на мамути от горния палеолит (в момента около 25). Те включват статуетка на вълк и мамутска костна флейта, датираща от около 36 000 г. пр. н.е. Такава голяма концентрация на доказателства за модерно поведение в периода от 40 до 30 хиляди години преди новата ера, включително фигуративното изкуство и инструменталната музика, е уникална и може да се направи заключение, че носителите на оринякската култура в Швабската Юра също могат да бъдат създатели на ранните форми на религия.

На разстояние 70 см от статуетката "Венера" археолозите откриват флейта, изработена от кости на белоглав лешояд, която е най-старият известен музикален инструмент в света. В същия културен пласт са намерени фрагменти от камъчета от кремък, обработени кости и гравирани бивници, както и останки от тарпани, северни елени, пещерни мечки, вълнести мамути и алпийски планински кози.

Откриването “Венера от Холе-Фелс” изтласква датата на появата на първата известна скулптура и на най-старият пример за изобразително изкуство в света няколко хиляди години назад..

Скулптурата представлява фигурка на пищна жена, с подчертан акцент върху гърдите и вулвата. Фигурката се възприема като амулет, свързан с плодовитостта и фертилостта. Направена е от бивник на вълнест мамут и е намерена в счупена форма. Открити са 6 фрагмента (липсват лявата ръка и рамото). На мястото на главата има дупка, която дава основание да се заключи, че фигурката е използвана като медальон.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |