Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

РИБАТА КАПКА

16.01.2019

Склонността на човека да оцветява емоционално своите дела е породила интересен феномен в науката – грозните животни са пренебрегнати от изследователите и еколозите. Време е да научим повече за тях.

РИБАТА-КАПКА

Рибата-капка (Psychrolutes marcidus) e дълбоководна дънна риба, която често бива определяна като една от най-странните океански риби в света. Обитава крайбрежието на Австралия на дълбочина от 600 до1200 м., като се среща и близо до бреговете на Австралия и Тасмания. Рибата-капка е слабо изучена. Застрашена е от изчезване.

Дължината на рибата-капка не надвишава 30 см. На предната част на главата си има израстък, който прилича на нос, по страните на който са разположени очите.

Една от основните характеристики на рибата е липсата на плувен мехур, тъй като на големи дълбочини, където налягането е десетки пъти по-високо от това на повърхността, мехурът не би могъл да функционира.

Тялото на рибата наподобява желатинова маса с плътност близка до тази на водата. Това позволява на рибите-капки да плуват без да изразходват почти никаква енергия. Тази риба няма развита мускулатура, но плува бавно, отваряйки устата си, или стои неподвижна на място, изчаквайки плячката да премине, след което поглъща малките безгръбначни. Друга особеност на рибите-капки е фактът, че седи върху яйцата си, докато потомството й излезе на бял свят, като продължава да се грижи за малките си и след излюпването им.Жителите на азиатските страни смятат месото на рибата-капка за деликатес, докато европейците се отнасят към кулинарните му качества резервирано.

Застрашена е от разширяването на дълбоководния риболов, тъй като все по-често е улавяна в специалните риболовни мрежи, търсещи омари по дъното. Има места, където траленето е забранено, но това се прави за съхраняването на коралите, а не на рибите. Популацията на рибата-капка се възстановява бавно, необходими са от 4 до 14 години, за да се удвои броя на индивидите.Най-печалната риба на планетата

Структурата на предната част на главата оставя впечатлението, че рибата-капка непрекъснато се мръщи и има нещастно "изражение на лицето". Тялото й е подуто и желеподобно на вид, поради претърпените щети от декомпресията, когато бива извадена на морската повърност.

Заради своята необичайна външност рибата се превръща в източник на много шеги и е включена в някои филми, като "Мъже в черно 3 " и "Досиетата X".

Обществото за защита на грозните животни (The Ugly Animal Preservation Society) се обявява в закрила на рибата-капка, защото, както казва председателят на общността Саймън Уот, неправилно е да се притеснявяме само за симпатичните изчезващи видове, като пандата например. Трябва да се обръща внимание и на много други същества, пренебрегнати от човечеството заради грозната им външност. Те също са толкова необходим елемент в природата, колкото и всяко друго същество.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |