Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

СИМПАТИЧНИ ЖИВОТНИ:
ИЛИ ПИКА - МАГИЧЕСКИЯТ ЗАЕК

15.01.2019

Тяншанският сеносъбирач е вид бозайник от семейство Пискуни, обитаващ Северозападен Китай. Заради необичайния му вид и неговата рядкост китайците го наричат "магически заек".

Тяншанският сеносъбирач (Ochotona iliensis) е тревопасно животно с къси изправени уши. Дълъг е около 20 см, няма опашка и тежи до 250 гр. Има ярко обагрена козина и големи червеникави петна по челото, главата, както и от двете страни на шията. За поведението му не се знае почти нищо, активен е както през деня, така и през нощта, събира сено на купчинки. Броят на новородените е 1-2 малки на година.Открит е от китайският еколог Ли Уейдун през 1983 г. в планините Тиен Шан в провинция Синцзян. Ли Уейдун му дава името Или пика, заради префектура Или където е намерен за пръв път.

Счита се, че тези бозайници са по-малко на брой от пандите: от откриването му, популацията на тяншанският сеносъбирач е намаляла със 70%. В началото на 90-те години са съществували около 2000 индивида.

През 2008 г. Или пика е добавен към списъка на застрашените животни.

Малцина са тези, които са видели магическия заек. През 2014 г. Уейдун организира експедиция за намиране на животното. Групата търсачи е наброявала 20 доброволци. Търсенето им се увенчава с успех и дори успяват да го фотографират.


Ли Уейдун казва, че отново е успял да види „магическият заек“, който за последно е бил срещан през 90-те години.

„Открих този вид и виждам как популацията му намалява. Ако изчезне пред очите ми, ще се чувствам виновен“ - казва Ли Уейдун пред CNN.

Според екологът глобалното затопляне е виновно за изчезването на подвида: малкият бозайник живее на голи скали високо в планините. Когато е бил открит е обитавал около 3000 метра надморска височина. Сега се е качил с 1000 метра по-високо.

"Те вече няма къде да се оттеглят", обяснява китайският еколог.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |