Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ФОНДЮ – ЯСТИЕТО НА ШВЕЙЦАРСКИТЕ ПАСТИРИ

14.01.2019

Фондю е национално ястие от швейцарската кухня, което се прави чрез смесване на различни швейцарски сирена с добавяне на чесън, индийско орехче и силната спиртна напитка кирш.

Приготвя се на открит огън в специална термоустойчива чиния, наричана какелон и обикновено се консумира в компания: по време на хранене в получената консистенция се потапят парчета хляб, картофи, корнишони, маслини и други.

Ястието е широко разпространено и във Франция и Италия - в граничните на Швейцария техни региони. Названието на блюдото идва от френската дума " fondue ", която се превежда като "разтопено" или "разтопено".Има поне две легенди за произхода на ястието фондю, чиято история датира отпреди 7 века.

Първата легенда разказва за швейцарските овчари, които отправяйки се със стадата си на паша в снежните Алпи, взимат със себе си питателни продукти - хляб и сирене, както и вино, като средство против студа.

Веднъж, в опит да консумират по някакъв начин втвърденото сирене, те решават да го разтопят в тенджера над огъня с добавяне на вино, като в получената течна консистенция се потапят корички хляб.

Тази легенда днес се приема за най-близка до действителната история на произхода на ястието.

Другатата легенда е от 13 век и разказва за монах на име Вакаринус, който решава да заобиколи забраната за ядене на твърдо сирене по време на пости. Той загрява продукта, докато се разтопи и впоследствие го представя като „супа от сирене“.В „Илиада“ на Омир е описано блюдо, което наподобява много на швейцарското фондю: настъргано козе сирене, вино и брашно, сварени на открит огън. Въпреки, че рецептата е на повече от 2800 години, специалитетът може да се смята за дългогодишен роднина на националното ястие на швейцарците.

Франция и Италия оспорват факта, че фондю за сирене е „родено“ в Швейцария. Въпреки това е доказано, че неговата родина е швейцарският кантон Вале.

Първото пълно писмено споменаване на швейцарското фондю датира от 1699 година., когато в кулинарна книга бива наречено „сирене с вино“.

Френският философ Жан-Жак Русо също е бил любител на сиренето фондю. В писмо до своя приятел Франсоа Койнде той споменава, че ако приятелят му се сдобие с парче сирене грюйер, те биха могли да се насладят заедно на швейцарското ястие.

Сиренето фондю е сред експонатите на Световното изложение в Ню-Йорк през 1930-1940 год.

През 50-те години на миналия век ястието спечелва безпрецедентна популярност в Швейцария, подпомагана от Швейцарската асоциация на сирената. През 1954 г. в Шафхаузен се провежда масово дегустация на фондю.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |