Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЕКОЛОЗИТЕ ОБЯСНИХА КАК МОЖЕ ДА СПАСЯТ КОАЛИТЕ ОТ ИЗЧЕЗВАНЕ

12.06.2019

Бързото намаляване на броя на коалите може да бъде спряно чрез инсталиране на специални поилки в евкалиптовите гори на Австралия, които ще им помогнат да оцелеят по време на дълги суши и особено силна топлина.

"Изчисленията на климатолозите показват, че по-нататъшното увеличение на емисиите на CO2 ще доведе до увеличаване на концентрацията на феноли и танини в листата на евкалипта. Това означава, че коалите ще трябва да намерят някакъв допълнителен източник на вода, а нашите питейни станции ще им помогнат да разрешат този проблем", казва Валентина Мела от университета в Сидни (Австралия).

Коалите (Phascolarctos cinereus) са особени "торбести мечки", обитаващи евкалиптовите гори на Австралия и съседните острови. В далечното минало броят им e бил много висок, над 10 милиона индивида, но през последните години тези причудливи животни са започнали да изчезват по загадъчен начин.

Причините за това все още са предмет на ожесточени дебати сред учените. Някои експерти смятат, че коалите изчезват поради епидемията от хламидиоза и свързаното с нея безплодие. Други приписват това на изменението на климата, обезлесяването и други фактори на околната среда.

Мела и нейните колеги провеждат любопитен експеримент, който може значително да забави изчезването на тези торбести. Преди десет години, както разказва екологът, тя наблюдава живота на коалите, живеещи в околностите на град Ганеда, Югоизточна Австралия.

Най-голямата популация от тези животни живее в местните гори, но през последните години техният брой рязко намалява, което привлича вниманието както на медиите, така и на учените. Един от най-големите епизоди на тяхната масова смърт, както си спомня Мела, е през февруари 2009 г., когато мощна топлинна вълна убива всяка четвърта коала в местните гори.

Наблюдавайки поведението им по онова време, както и по време на последващи суши и необичайно горещи сезони, австралийските природозащитници забелязват, че поведението на торбестите мечки се е променя рязко по време на подобни времена. Обикновено тези животни никога не пият вода и получават цялата необходима влага от листата на евкалипта и други растения, с които се хранят.Наблюдавайки поведението им по онова време, както и по време на последващи суши и необичайно горещи сезони, австралийските природозащитници забелязват, че поведението на торбестите мечки се е променя рязко по време на подобни времена. Обикновено тези животни никога не пият вода и получават цялата необходима влага от листата на евкалипта и други растения, с които се хранят.

По време на горещините, както отбелязват Мела и местните жители, някои коали започват да се спускат от дърветата, да се изкачват на територията на близките ферми и да пият вода от различни открити съдове и изкуствени водоеми, построени на тяхна територия. Тези наблюдения ги подтикват към идеята, че животът на коалите може да бъде улеснен чрез инсталиране на специални поилки в дърветата и на земята в близост до тях.

Водени от тази идея, австралийски изследователи откриват десет такива растения в различни части на гората и започват да наблюдават колко често коалите ги използват и как нивото на валежите и температурата на въздуха влияят върху тяхната „популярност“.

"Не бяхме сигурни дали такива питейни станции ще помогнат на коалите. Въпреки това, нашите наблюдения ясно показаха, че животните постоянно използват такива поилки, когато им липсва вода", продължава Мела.

В частност, коалите са пили около два пъти повече вода през лятото, отколкото през зимата или есента, и в същото време са посещавали поилките много по-често, отколкото през останалото време на годината. Количеството вода, което пият, нараства или спада с температурата, която потвърждава, че животните пият не просто така, а за да се предпазят от дехидратация и да подобрят охлаждането на тялото си.

Успешното приключване на този експеримент, както отбелязва екологът, вече е привлякло вниманието на властите на Нов Южен Уелс, които планират да инсталират подобни поилки във всички местообитания на коали, както и на природозащитници и доброволци от други региони на Австралия.

В близко бъдеще те планират да проверят как хламидийната инфекция влияе на това колко често торбестите мечки пият вода. „Такава връзка, ако съществува, може да изиграе важна роля в тяхното изчезване, с което ще се наложи да се води борба“, заключват учените.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |