Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии





ДОКАЗАХА ИЗВЪНЗЕМНИЯ ПРОИЗХОД НА АМУЛЕТА НА ТУТАНКАМОН

22.05.2019

Преди около 29 милиона години, пясъци в западната египетска пустиня се разтопили и създали малки парчета от жълто стъкло, някои от които украсили гърдите на фараона.

Учени от университета „Къртин“, Австралия разкриха какъв е произхода на древното жълто стъкло, от което е направен амулет на гърдите на Тутанкамон.

Изследователите анализирали малките частици циркон, образувани преди 29 милиона години на територията на западен Египет. Оказало се, че материалът съдържа парченца от редкия минерал реидит, който се образува само под въздействието на високо налягане в резултат на падането на метеорит.

Споровете между учените за произхода на жълтия стъкловиден материал се водят повече от сто години.

Смята се, че той се е образувал при едно от двете събития: метеоритен удар върху повърхността на Земята или атмосферна експлозия на метеорита над повърхността на Земята.

Топлината, създадена от въздушния взрив, би била достатъчна, за да втечни пясъка в пустинята, създавайки стъклените частици. Но докато атмосферните взривове създават ударни вълни с налягане от хиляди паскали, астероидните сблъсъци създават налягане върху Земята от милиарди паскали. С други думи, ударът от метеорит в повърхността създава милиони пъти по-голямо налягане и само при този вариант е възможно да се образува редкия минерал реидит, открит в жълтото египетско стъкло.

Нагръдният амулет на Тутанкамон.

Египетският фараон Тутанкамон (1341-1323 г. пр. Хр.) царува по време на Новото царство. Той привлича вниманието на учените със загадъчната си смърт, със своята богатата и неограбена гробница и историите за „проклятието“ на фараона.

 Цветелина Янкова
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |