Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ЗАЩО МЪЖЕТЕ ЖИВЕЯТ ПО-МАЛКО ОТ ЖЕНИТЕ

07.07.2024

Въпреки че биологичният факт да се родиш мъж увеличава общите рискове за здравето, изборът на поведение е също толкова важен, пише MedicalXpress.

Средно мъжете от всички възрасти са по-склонни от жените да участват в поведение, което увеличава риска от заболяване, нараняване и смърт. Те също така са склонни да водят по-малко здравословен начин на живот. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ половината от смъртните случаи сред мъжете могат да бъдат предотвратени, ако променят личните си здравословни навици.

Мъжете имат по-лоши хранителни навици, консумират повече месо, мазнини и сол, по-малко фибри и по-малко плодове и зеленчуци от жените.

Мъжете са с 33% по-малко склонни от жените да посетят лекар и наполовина по-малко вероятно е да получат рутинни профилактични грижи или ранно лечение. Мъжете по-късно се обръщат към здравната система, когато възникне медицински проблем. Проучване на Американската академия на семейните лекари установи, че до 30% от мъжете биха изчакали „колкото е възможно по-дълго“, преди да потърсят лекарска помощ.

Скорошно проучване на Cleveland Clinic установи, че 72% от мъжете предпочитат да се занимават с домакинска работа, като почистване на банята или косене на тревата, отколкото да отидат на лекар.

Мъжете пушат по-често. В световен мащаб 37% от мъжете и 7,8% от жените пушат. Мъжете са приблизително два пъти по-склонни от жените да злоупотребяват с алкохол (31% срещу 15%) и да употребяват наркотици (11,5% срещу 6,4%). Употребата на наркотици увеличава риска от автомобилни катастрофи и заразяване с ХИВ или СПИН и хепатит. Мъжете правят по-безразсъдни и незаконни пътувания и са по-склонни да пият и да шофират. Също така е по-вероятно да бъдат арестувани за престъпна дейност.

Мъжете често имат много по-малко социални връзки. През последните 30 години в САЩ броят на мъжете с поне шест близки приятели е намалял от 55% до едва 27% днес, докато 15% от мъжете изобщо нямат близки приятели. 28% от момчетата под 30 нямат близки социални връзки. Тийнейджърите са по-склонни от момичетата да нямат към кого да се обърнат за подкрепа, когато се чувстват стресирани, претоварени или депресирани.

Независимо от възрастта, мъжете са по-малко склонни да се обърнат към семейството, приятелите, духовенството или психолозите за подкрепа по време на стрес. Дори и да имат приятели и семейство, към които да се обърнат, мъжете обикновено отказват да помолят другите за помощ, защото не искат да изглеждат слаби или искат да покажат на другите, че могат да се справят сами с проблемите си.

Мъжете с най-ниски нива на социална подкрепа умират по-рано от тези, които я търсят. Според проучване, публикувано в списание Heart, самотата и социалната изолация са свързани с 29% повишен риск от инфаркт и 32% повишен риск от инсулт. Други проучвания показват, че самотата и социалната изолация могат да бъдат толкова вредни, колкото затлъстяването или пушенето на 15 цигари на ден.

 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |