Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КИМЧИ – ПИКАНТНОТО ЯСТИЕ НА КОРЕЯ

11.01.2019

Петте вкуса на кимчито (кисел, горчив, солен, сладък и пикантен) и тeхният баланс отразяват теорията Ин-Ян и Петте елемента.

Кимчи е ястие от корейската кухня, което представлява ферментирали зеленчуци, най-вече китайско зеле.То е национален символ на Корея и културата на приготвянето му е включена в списъка за нематериалното културно наследство на човечеството към ЮНЕСКО.

Обикновено се приготвя с червен пипер, зелен лук, сок от лук, чесън и джинджифил, или кръстоцветни листа, а понякога и с резени от репички, листа от къдраво зеле, алабаш, ряпа, както и краставици, патладжани и други зеленчуци.Сортовете на кимчи варират в зависимост от използваните компоненти, географския район и сезона. В северните райони към кимчито се добавят по-малко сол и лютив червен пипер, а морските храни се използват по-рядко. На север е по-разпространено кимчито в саламура. В южните провинции се използва повече сол, лют червен пипер и такива подправки като маринована аншоа, сос от аншоа и кисели скариди.

Не всички разновидности на кимчи имат лютив вкус. Бялото кимчи се прави от китайско зеле без добавяне на червен пипер. Друг популярен вид без пикантен вкус е бялата репичка кимчи.

В Корея кимчи се счита за основно ястие и се консумира сутрин, обед и вечер. Смята се също, че консумацията му спомага за предпазване от студ, както и че е отлично средство против махмурлук. Кимчито съхранява физическата красота и увеличава дълголетието, но прекомерната му употреба може да доведе до злокачествени образувания в организма. Научно установено е, че неутрализира действието на вируса на птичия грип.Точното време на появата на ястието, напомнящо за съвременните кимчи не е известно. Според съвременните корейски източници, най-старото споменаване на блюдото кимчи е около I хилядолетие пр. Хр. Първото споменаване в писмен източник е открито от южнокорейски изследователи в ранната китайска поетична колекция Ши Джинг.


Музей на кимчито в Сеул.

В началото на XXI век кимчито се популяризира като туристическа атракция. През 1986 г. в Сеул е открит музей на кимчито, а през 2010 г. - изложбеният център „Светът на uимчито“. Град Куанджу е домакин на ежегоден фестивал на кимчито. През април 2008 г. първият корейска жена-космонавт Ли-Сонг Йонг взима със себе си кимчи на Международната космическа станция. В Южна Корея на кимчито са посветени стихове и песни.

 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |