Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ШИМПАНЗЕТАТА СА СЕ НАУЧИЛИ ДА ИЗПОЛЗВАТ РАСТЕНИЯТА КАТО ЛЕКАРСТВО

21.06.2024

Шимпанзетата имат способността да намират лечебни растения, когато са болни или наранени. До този извод са стигнали авторите на изследване, публикувано в списание PLOS ONE.

Приматолозите са наблюдавали случаи на самолечение при маймуни и преди: забелязали са, че животните ядат растения, които нямат очевидна хранителна стойност или съдържат токсини. За да разберат какво точно ги кара да ядат тези растения, учените проследили здравословното състояние и хранителното поведение на 51 шимпанзета в резервата Budongo Game Reserve в Уганда. В резултат на това са идентифицирали 13 растения, които маймуните са търсили само когато са били болни. Лабораторните тестове показват, че 88% от тези растителни екстракти подтискат растежа на патогенни бактерии - включително шест силно резистентни на антибиотици щама.

„След като прекарахме месеци сред животните, събрахме поведенчески данни, които ни отведоха до конкретни видове растения. Беше вълнуващо да анализираме фармакологичните резултати и да открием, че много от тези растения показват високи нива на биологична активност“, каза авторът на изследването Елоди Фрейман от Оксфордския университет.

Най-мощният антимикробен агент беше дървесината на Alstonia boonei. Това дърво е добре известно със своите лечебни свойства в цяла Източна Африка, където се използва при чревни инфекции, ухапвания от змии, астма и световъртеж. По време на проучването много шимпанзета са наблюдавани да консумират суха дървесина от това дърво, вероятно за лечение на паразитни инфекции като тения. Освен това маймуните ядяха плодовете на източноафриканското махагоново дърво, а една от тях, страдаща от кашлица, гризаше кората. Кората и смолата на това растение съдържат мощни инхибитори на Е. coli и ентерококи.

Една трета от всички растителни екстракти имат противовъзпалителни свойства - особено листата на папрат Christella parasitica. Шимпанзето, което яде тази папрат, имаше наранена ръка. Учените предполагат, че растението помага за намаляване на болката и подуването.

Антибиотичната резистентност е един от глобалните проблеми на съвременната медицина. Биолозите вярват, че наблюдението на приматите, които се лекуват сами, ще помогне на хората да разработят нови, по-ефективни лекарства срещу резистентни бактерии.

 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |