Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

НОВА НЕВРОННА МРЕЖА ПОМАГА ЗА РАЗБИРАНЕТО НА КУЧЕТАТА ЧРЕЗ ДЕКОДИРАНЕ НА КУЧЕШКИ ЛАЙ

11.06.2024

Използвайки машинно обучение, учените успяха успешно да дешифрират значението на кучешкия лай. Авторите на изследването записват лаенето, ръмженето, виенето и скимтенето на 74 домашни кучета в различни ситуации.

Учените идентифицираха 14 различни типа вокализации на кучета, като „радостен лай“ по време на игра, „тъжен/тревожен лай“ и „много агресивен лай срещу непознати“.

Моделът на изкуствен интелект Wav2Vec2 първоначално е разработен за разпознаване на човешка реч и след това е обучен на кучешки звуци. Изненадващо, AI, който също „разбираше“ човешката реч, успя успешно да идентифицира конкретни кучета в 50% от времето, докато моделите, обучени само на кучешки звуци, постигнаха успех от 24%.

„Нашите резултати показват, че звуците и изображенията, получени от човешка реч, могат да служат като основа за анализиране и разбиране на акустичните модели на други звуци, като например животински вокализации“, обясни авторът на изследването Рада Михалча от Университета на Мичиган.

В следващ експеримент невронната мрежа прави разлика между различните породи кучета. Повече от половината кучета в проучването са чихуахуа и програмата успява да ги идентифицира правилно в 75% от времето.

И накрая, на невронната мрежа бяха предоставени непознати кучешки звуци и трябваше да ги интерпретира според 14-те типа, заучени по-рано. Невронната мрежа се справи успешно в 62,2% от времето. Някои звуци тя разпознава по-лесно. Например, успя да идентифицира правилно 90,7% от гневните сумтения и само 45,26% от негативните звуци.


 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |