Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ГЕНОМ В СВЕТА

07.06.2024
Tmesipteris truncata (известна и като Tmesipteris oblanceolata)

Малка, невзрачна папрат, която расте само на отдалечен тихоокеански остров, е включена в Книгата на рекордите на Гинес. Това растение е с най-големият геном сред всички организми на Земята.

Международен екип от учени направи откритието на главния остров от архипелага Нова Каледония, френско владение в Тихия океан. Разклонената папрат Tmesipteris oblanceolata, растяща там, достига едва 5-10 см височина, но в ядрата на клетките й има 50 пъти повече ДНК, отколкото при хората – 160 милиарда базови двойки. Всяка клетка е широка по-малко от милиметър, но ако нейната ДНК бъде разплетена, тя ще се простира на 106 m (разплетената човешка ДНК е дълга около 2 m). Досега рекордьор по размер на генома беше растението Paris japonica. Геномът на новокаледонската папрат е със 7% по-голям.

Резултатите от новото изследване са публикувани в списание iScience.

Към днешна дата учените са изчислили размера на геномите на приблизително 20 000 земни организми. Най-големите геноми са открити в растенията, но сред тях има и такива с много малки геноми: едно месоядно растение от рода Genlisea има само 60 милиона базови двойки. Най-големият геном сред животните е този на рибата Protoptera (130 милиарда базови двойки).

Огромен геном означава големи проблеми. Колкото по-дълга е една ДНК, толкова по-големи трябва да са клетките, за да я съхраняват. За растенията това означава, че порите в листата трябва да са по-големи, което може да забави растежа. Освен това, за такива организми е по-трудно да създават нови копия на ДНК, което ограничава техните репродуктивни способности. Най-масивните геноми се намират в бавнорастящите многогодишни растения, които трудно се адаптират към неблагоприятни условия или устояват на конкуренцията.

Може да има организми на Земята с по-големи геноми, но учените смятат, че Tmesipteris oblanceolata е близо до горната граница. Все още не е ясно, каква е функцията на по-голямата част от ДНК в такива огромни геноми. Някои смятат, че това е ненужна ДНК, която не кодира протеини. Но вероятно има други функции, които биолозите тепърва ще откриват.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |