Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

ВИДЕО: СЕМЕЙСТВО ДИМНИ ЛЕОПАРДИ ОТ БОРНЕО Е БИЛО ЗАСНЕТО В ДИВАТА ПРИРОДА ЗА ПЪРВИ ПЪТ

05.06.2024

Фотокапан е заснел семейство застрашени леопарди от Борнео, които се разхождат из гора в индонезийското Борнео.

Капани с камери в Национален парк Танджунг Путинг заснеха майка борнейски димен леопард ( Neofelis diardi borneensis ) и двете й малки. Кадрите са обнадеждаващ знак, че видът все още се размножава.

Служителите на природозащитната организация Orangutan Foundation поставиха капани с камери в гората, за да записват видовете животни и тяхното местонахождение в района.

На 9 април екипът откри, че една от камерите е записала семейство димни леопарди. Въпреки че предишни кадри са заснели тези диви котки в района, това е първият път, когато семейство е заснето заедно, според изявлението на Orangutan Foundation.

Борнейският димен леопард е един от двата подвида на зундския димен леопард в Индонезия. Другият, наречен суматрански димен леопард ( Neofelis diardi diardi ), живее на остров Суматра.

Те са невероятно пъргави горски ловци, които имат гъвкави стави за бягане и скачане - глезените им могат да се въртят на 180 градуса, за да се спуснат по дърветата с главата напред. Обикновено се хранят с маймуни, котки и гризачи в гъстите гори.

Като най-големите хищници в Борнео, тези котки играят ключова роля в поддържането на екосистемата.

Като цяло, малко се знае за леопардите от Сунда поради нощния им начин на живот. Смята се, че се размножават през цялата година и достигат полова зрялост на 2 години, но рядко достигат до репродуктивна възраст поради незаконно бракониерство и унищожаване на местообитанията им.

Борнео има едно от най-високите нива на обезлесяване в света, според WWF. Между 1973 г. и 2015 г. гората в Борнео е намаляла с 50% поради обезлесяването, според проучване от 2020 г.

Загубата на местообитания от обезлесяването е намалила популацията на борнейския димен леопард вероятно до по-малко от една трета през последните години. Международният съюз за опазване на природата (IUCN) е посочил този вид като застрашен и състоянието на популацията му като намаляващо.

Тези нови кадри дават надежда на изследователите, че димните леопарди от Борней все още се размножават успешно.

 Ваньо Янков
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |