Deutsch        English           Русский           Česky           中文           Български
ZNAMBG.com
facebook
instagram
twitter


Народни носии

КОЙ Е ПО-БЪРЗ: ЖИВОТНОТО ВОМБАТ ИЛИ НАЙ-БЪРЗИЯТ ЧОВЕК?

27.05.2024
Обикновен вомбат (Vombatus ursinus tasmaniensis), обитаващ Национален парк „Остров Мария“, Тасмания, Австралия

Световният рекордьор в спринта Юсейн Болт би имал сериозен противник в лицето на този торбест бозайник.

Обикновен вомбат (Vombatus ursinus) – това е името на вид двурезцов торбест бозайник, единствен съвременен представител на род Vombatus. Видът е разпространен от южните планински части на Куинсланд до югоизточната част на континентална Австралия. Разпространен е и на остров Тасмания, съседните острови и островите от Басовия пролив.

Ако се определя само въз основа на външния му вид, малко вероятно е някой да реши, че вомбата би бил добър в спринта. Късокракото, тромаво на вид животно с мощна задна част изглежда по-подходящо за битка, отколкото за бягане. Въпреки това, в дивата природа, уплашените вомбати бягат много бързо в дупките си. Те могат да достигнат невероятни скорости, но никой не се е сетил да организира състезание между тях и професионални спринтьори.

В интернет могат да се намерят препратки, че вомбат може да тича със скорост от 40 км/ч и повече, но няма научни източници за тази информация. Една статия включи това твърдение в категорията „митове за вомбатите“. Журналистите дори интервюират учени, които се съгласяват, че вомбатите са бързи, но не толкова.

Има обаче учен, който е измерил скоростта на мистериозните торбести животни в полето. Дейвид Тагарт от университета в Аделаида казва, че е регистрирал 40 км/ч, развити от тичащ вомбат. Не всичко обаче е толкова просто.

„Те могат да тичат с тази скорост, но не могат да я поддържат. Това е кратко, бързо бягане на разстояние от около 50 метра. Ако избягат няколкостотин метра, просто ще спрат”, казва зоологът.

Тагарт не си е поставял за цел да измерва скоростта на вомбатите - животните е трябвало да бъдат уловени, за да се проучи тяхната екология и репродуктивни методи. Натуралистите обаче забелязват скоростомера, когато автомобилът им и вомбатът се движели с еднаква скорост.

Тагарт смята, че единственият начин да хванете вомбат е да го изненадате. Най-често вомбатът е твърде близо до дупката си, така че е невъзможно да бъде уловен. По време на размножителния период обаче вомбатите пътуват по-далеч в търсене на партньор. В такива случаи учените ги преследвали, докато животните спрели да си починат.

„Имаме двама бегачи с мрежи, които изскачат от задната седалка на колата и се състезават c тях“, отбелязва Тагарт.

„Те всъщност могат да победят Юсейн Болт, но на къса дистанция, не на 100 метра“, заключава Тагарт.

Вярно е, че все още не е известно кой кого ще изпревари в австралийската савана, защото вомбатите са способни да тичат със скоростта на световен рекордьор по неравен терен, а не по равна настилка.

Остава още една загадка: защо изобщо вомбатите се нуждаят от такава скорост? Феноменът понякога се обяснява с необходимостта да се избяга от диви кучета динго или от тасманийски вълци, които вече отдавна са изчезнали.


 Ивайло Лазаров
ivobg.net
Споделяне
    Споделяне
 
 

 
 
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако не сте съгласни, научете повече   |